Jaan Kaplinski "Valitud luuletused"



16/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/9 Mälestades Jaan Kaplinskit - üks tema raamat
Jaan Kaplinski "Valitud luuletused", Varrak 2021, koostanud Märt Väljataga, 411 lk. 

Lugesin luulekogu, kõrvus Jaan Kaplinski (1941-2021) hääle mahe ja rahulik toon. Teleris või raadios esinedes mõjus Jaan Kaplinski väärika, filosoofilise ja erudeerituna, mis ka huvi tema luule vastu tekitas. Sirvisin lugemise ajal erinevaid veebilehti, et Kaplinskist rohkem teada ja mõista tema eluloolist tausta.

Raamatusse kogutud luuletused on kirjutatud viiekümnendate aastate keskpaigast kuni poeedi surmani.  Luulekeele üle arutleda ja oma arvamust väljendada on üpris raske, aga läbi luuletuste tunnetasin Kaplinski maailmavalu, masendust ning kahtlusi läbipõimituna lüüriliste hetkedega erinevatel aegadel.Tajusin luuletaja valusaid minevikumälestusi, tõuse ja mõõnasid isiklikus elus, muret Eestimaa pärast, tihedat sidet loodusega jne. Üllatas, et leebe hääletoon tegelikult nii sageli ei kõlanudki. 

Kogumiku lugemisele kulus päris pikk aeg. See raamat on ühtlasi üks keerulisemaid, mille viimase aasta jooksul läbi olen lugenud. Lugema asudes arvasin, et tegemist on hoopis lihtsama teosega. Luule lugemiseks vaja ka seda õiget tunnet enda sees ja aega loetu üle mõtisklemiseks. 

Sõnad on mõtete väljendus, kuid luuletaja ja lugeja mõtete vahele võrdlusmärki panna ei saa ja mõne luuletuse juures oleksin tahtnud autorilt küsida... 

Paljudes luuletustes oleks poeet olnud justkui teel, et jõuda kuhugi...

Tahaks panna Jaani ja Kaplinski

käest kui kaks kohvrit, mida olen tassinud kaasa

aastast aastasse, korterist korterisse,

linnast linna. Panna nad maha 

teeäärde märjale rohule

ja minna nimetult paljajalu

otse sinna ida poole, vaibuvasse õhtutuule kohinasse,

paisuvasse rohutirtsude sirinasse

mille taga metsa kohal

vilgub üksainuke kahvatu täht.

Algajale luulehuvilisele on teos ehk raske, aga lugeda võib ka sirvides, valitud luuletusi lugedes, raamat kõrval, õiget hetke oodates.

Luulekogu valiti 2021. aasta Eesti 25 kauneima raamatu hulka.

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"