Edgar Sein "Purjus väärjumalad"

 


26/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/30 Raamat kirjanikult, kes kirjutaski ainult ühe raamatu
Edgar Sein "Purjus väärjumalad", Eesti Raamat 2013, 160 lk.

Autor Edgar Sein (1908-1941) kirjutas oma lühikese elu jooksul ainult selle raamatu, mis konfiskeeriti, kuna "sellise raamatu levitamine ja lugemine mõjub ebamoraalselt ja laostavalt". Hävitatud esiktiraažist (1934) on säilinud vaid mõned eksemplarid. Töötades ajakirjanikuna tollases Uudistelehes jäi ta kahe riigivõimu hammasrataste vahele ning hukati.  

"Purjus väärjumalad" (Märatseja ja kokott) - selline intrigeeriv pealkiri siis raamatul. Alustasin lugemist uudishimuga.

Loo keskmes on noor ajakirjanik Roland Harjuste - ideaalidega ja elukogenud mees ning Emmi Visak - ilus ja patune meeste ihaluse paistel ning kulul elav iseteadlik naine. Rolandi armumise taustaks Emmisse on seltskonnaelu oma vaimukuses, intriigides, lõbujanus ja ostetavuses ning müüdavuses. Rolandi ja Emmi suhe on justkui omamoodi tango tantsimine, kus ei puudu ka kõrvalpartnerid...

Kirjanik kirjutab veenvalt selle seltskondliku ringi vabast (siivutust) elustiilist, mis toob osalistele seeläbi rahulolematust, hingepiina ja kannatusi. Ajatuks teemaks on mõistuse ja tunnete tasakaal. Loos kumavad veidi autori  sotsiaalpoliitilised mõtted. 

Ma ei pea kumbagi peategelastest enda jaoks sümpaatseks. Kuidagi ei suutnud neid mõista. Pigem pakkus huvi raamatu tegevus, mis edasi saab ja juhtub. Oskasin end vaid kõrvaltvaatajaks kujutleda.

Kas ilukirjanduslik teos võib ahvatleda amoraalsele teele? Ei usu. Esmailmumise aja kontekstis oli romaan muidugi vabameelne... 

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"