George Orwell "Loomade farm. 1984"


 41/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/24 Raamat, mis kuulus David Bowie 100 lemmikraamatu nimekirja
George Orwell "Loomade farm. 1984", Tänapäev 2021, tõlkijad Mati Sirkel, Tõnis Arro, Tiit Kusnets, Rünno Vissak, 392 lk. 

"Loomade farm" on muinasjutt, kus tegelasteks loomad, kel saab "siiber" inimeste heaks töötamisest. Nad otsustavad astuda kõigi kahejalgsete vastu ja kehtestada oma seadused. Algul idee toimib, kuid varsti olukord muutub, sest võrdsust maa peal pole ja võimuiha ning intriigid elu edasi ei vii. Lähtutakse põhimõtetest "mõisa köis, las lohiseb", "kui tarkust ei ole, siis rumalus võidab", "hirmul on suured silmad" jne. Tuleb leppimine inimestega, eks inimene ole ka loom (siga)... Autor peegeldab irooniliselt kolmekümnendate lõpul toimuvat Venemaal, aga aeg jutustuse väärtust ei kahanda! Sel lool ja kunagi loetud Andrus Kivirähki raamatul  "Mees, kes teadis ussisõnu", on minu jaoks sarnane aura.

"1984" on düstoopialugu tulevikuühiskonnast. Winston Smith töötab Tõeministeeriumis, kus ametnike tegevust ja mõtteid jälgib Partei, keda juhib Suur Vend. Kõik on kontrolli all, ei mingit mõtte- ning sõnavabadust, eraelulist intiimsust ja armastust mitte. Valitsevad isikukultus, totaalne kontroll, ajupesu, propaganda jne. On Partei vastane Vennaskond, millega Winston liitub...  On Julia, kellega ta kogeb armastust... Nagu arvatagi võib, ei lõpe lugu hästi...

Orwelli kultusraamatute puhul tundus mulle varem, nagu pole lugemiseks veel õige aeg. Justkui piibli lugemisega, et vaja on isiklikku küpsust. Selle väljakutse teema raames mõtlesin teosed käsile võtta.  Lood mõjusid vapustavalt ning saadud emotsioon on tegelikult hirmutav tänapäeval maailmas toimuvale mõeldes. Arvestades, et "1984" on kirjutatud aastal 1949, siis hämmastab, kuivõrd on autor osanud tulevikku tehnilises mõttes ette näha. Väga usutavalt on lahti kirjutatud diktatuuri sisemine toimemehhanism. Lugedes tekkis lootusetuse tunne. Nii ängistav oli, et doseerisin endale raamatu lugemist mõõdukate annustena. Väga masendav, aga muidugi väga hea raamat! 

Minu meelest sobitub loo "1984" sisuga ideaalselt kaanekujundus Rahva Raamatu (2021) väljaandel.


🐾














Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"