Karen White "Eilse ja homse vahel"

 


43/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/35 Saareraamat - tegevuskoht on mõni päris või väljamõeldud saar
Karen White "Eilse ja homse vahel", Ersen 2019, tõlkija Hels Hinrikson, 384 lk.

Romaani lugedes oli mõnus ette kujutada Lõuna-Carolina ranniku võrratut loodust, kus pea kogu aasta valitseb suvine soojus. Kõrvus kõlamas kaunis Chopini nokturn c-mollis, poloneesid ja Csardas, mille suhtes tegelaste kiindumust jagan.

Eleanor Murry veetis lapsepõlve kaunimad aastad Edisto saarel. Kire muusika vastu päris ta oma kadunud krevetipüüdjast isalt. Nüüd on isast järel vaid armsad mälestused. Hinges aga süümepiinad õnnetuse pärast, mis viis õde Eve`i ratastooli. Asu ei anna tunded õemehe vastu. Eleanor töötab ühes Charlestoni investeerimisettevõttes, lisasissetulekut annab õhtune klaverimäng kohalikus baaris. Ühel õhtul astub baari tema ülemus ja pakub talle osalist tööd Edisto saarel, kus on vaja mehe eaka vanatädi Helena eest hoolitseda. Eleanor, kes igatseb väga saare järele, rõõmustab selle võimaluse üle. Helenaga suhtlemine pole kerge, ka on vanal daamil seljataga minevik, milles saladusi... 

Romaani sisu avaneb vaheldumisi Eleanori, Eve`i ja Helena mõtete kaudu. Kokku tekivad nende erinevatest tõdemustest kahe erineva põlvkonna õdede lood, kus omavaheliste suhtete lahti harutamine toob selguse ja rahu. Õdede suhetes on pisut taevast ja põrgut. Aga meil on üks hing. 

Usutavust annavad loosse põimitud mälestuskillud, mis seotud Budapestiga Ungaris ja seal II maailmasõja ajal toimunuga. Kuna olen seal ise korduvalt viibinud, tekitasid raamatus mainitud paigad nostalgilise äratundmise. 

Romaanis on muidugi ka armast idealistlikkust. Oleks ju tore, kui elus laheneksid olukorrad nagu raamatus. Samas ei ole tegemist "magusa" looga. Tegelastel tuleb õnnelik lõpp välja teenida.

 Ilus ja päikeseline lugemine!


🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"