Silvia Pärmann "Riigid, mida pole olemas"



 

50/2022
Silvia Pärmann "Riigid, mida pole olemas", Randvelt Kirjastus 2020, 128 lk.
Aitäh, Randvelt Kirjastus, raamatu eest! 

Igal mandril leidub vabariike, mis riigid vaid nime poolest, sest neil puudub rahvusvaheline tunnustatus. Sealsed elanikud aga elavad  oma igapäevast elu, järgivad kohalikke kombeid ja tavasid, loodavad, unistavad... Ise pole sinna sattunud ega ole osanud enamike paikade ajaloolise ning poliitilise staatuse üle mõeldagi...  

Silvia viib raamatuga reisile, andes võimaluse piiluda neisse maadesse. Mida kõike seal näha võib: dervišide rütmikas tants Kosovos, tänavakunstnik Banksy grafiti taiestega kuulus Petlemma müür Palestiinas, arhailised kaljujoonised ja kaameliturg Somaalimaal, otsatu kõrbeväli Lääne-Saharas, rannapromenaadid ja kasiinod Põhja-Küprosel, Nõukogude Liidu teemaline vabaõhumuuseum Transnistrias, kohtumine Salme küla eestlastega Abhaasias jne. Samas on ebakindlus, vaesus, ebavõrdsus ja -õiglus, kõrvuti parem ja pahem pool, nii nagu saatus on kujunenud...  Lood annavad  ainet mõtiskleda vabaduse ja võimu üle. Imetlen vaprat Silviat, kes rännakud ette võttis, kaugele ja sugugi mitte turvalisele pinnale. 

Reisiraamatus on iga väisatud riigi avalehel kaart, üldandmed ning lühike poliitiline ülevaade, mis aitab asjatundmatul kergemini mõista või kaasa mõelda. Fotod muidugi täiendavad ja illustreerivad lugusid. Minu lemmikfoto kannab allkirja: Putini fännklubi. Transnistria, 2018  (lk. 61). Pildil istuvad kolm küpses eas naist ja üks vöödiline kõuts. Kõigil silmis oma mõtted, mälestused, valu, eluväsimus, usk... Kõuts näib kõige muretum ning enesekindlam (kõik eelnev on minu vaba tõlgendus, ei toeta Putinit)). Foto paneb mõtlema... Ei tea, kuidas neil läheb?

Mulle meeldib raamatu hästi arusaadav keel ning empaatiatunne ja poolehoid inimeste suhtes, kellega kohtuti. Kerge huumor ning iroonia tõstavad suunurgad mõnusalt ülespoole. 

Reisikogumik sobib lugemiseks uudishimu ja huvi pärast või mõnesse kõnealusesse riiki reisimise kodutööna. Kogenud reisisellil tekib kindlasti äratundmine. Nägus köide on kena kingitus reisihuvilisele. 

Silvia Pärmanni, fotograafi ja reisiajakirjaniku tähelepanu ning loomingu keskmes on inimese ja keskkonna suhted, meie ökoloogiline jalajälg, tunnustamata riikide olukord jne. Tema temaatilisi fotosid on eksponeeritud näitustel. 

🐾



 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"