Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus"


64/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/21 Raamat Eesti autorilt, mida on tõlgitud vähemalt kolme keelde
Varrak 2022, 311 lk. 

Tuvastasin, et seda kriminaalromaani vanast Tallinnast on tõlgitud inglise, saksa, soome, ungari, prantsuse ja läti keelde. Võib-olla on tõlkeid rohkemgi.

Käisin kinos "Apteeker Melchiori" filmi vaatamas. Mida edasi algusest, seda enam meeldis. Lõpus oli kahju, et otsa sai. Apteeker Melchiori sarja raamatuid olen ka lugenud, esimest osa esmailmumise aegu, siis vast aastaid rohkem kui kümme tagasi. Filmi alguses häiris mind see, et mitte tuhkagi ei meenunud raamatus toimunud tegevusest. Kuidagi oleks tahtnud filmi ja raamatut omavahel võrrelda või nii. Pärast hakkas kuskilt midagi koitma, aga... Niisiis otsustasin uuesti lugeda.

Haarav raamat, seda mäletan küll esimesest lugemiskorrast. Mulle meeldivad ajaloolise tausta või mineviku sugemetega raamatud. Eriti sellised, kus piisavalt oletuslikku, mis täpselt oli, ei tea keegi ega pole võimalik ka kindlaks teha. Ajastu raamid on aga olemas. Tegemist ju ilukirjandusega, mis jätab mõnusalt kujutlusvõimele ruumi. 

Romaanis, maikuul ja sirelite õitsemise aegu Tallinnas, anno Domini 1409, on sünget salapära, piisavalt põnevust, natuke armastust, põimituna värvikate kirjelduste, legendide ja müstikaga. Ka kohane huumor ning iroonia ei puudu. Raamatu sisekaantel olevad kaardid aitavad tegevuspaika vanas Tallinnas paremini ette kujutada. 

Nutikas ning peadmurdvates olukordades alati lahenduse leidev apteeker Melchor Wakenstede on vahendaja minevikulise ja tänapäevase maailma vahel, kelle mõtete ning nägemuse kaudu iidne õhustik avaneb. Raamat ei olnud liiga lihtsakoeline ega ka ülearu keerukas, just paras lugemine. Ideaalis oleks võinud olla tundmatutele väljenditele tekstis lisatud selgitused.

Muidugi võib Indrek Hargla ettevalmistust sellise romaanisarja kirjutamiseks ainult kiita. Tulemus on usutav ja kujuteldav. 

See, et raamatu ja filmi sisu pole nö üks ühele, ei seganud lugemisel sugugi. Raamat on põhjalikum, andes lugejale rohkem aega ja võimalusi sellesse olustikku imbumiseks. Kavatsen järgmised osad ka uuesti üle lugeda.

Minult soovitus raamatu lugemiseks ja filmi vaatamiseks!

🐾


 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"