Vladimir Kantor "100 dollarit. Nianja. Pensionäri surm"

 


93/2022
Tänapäev 2019, tõlkija Jüri Ojamaa, 157 lk. 

Raamatus on kolm juttu autorilt, kes vene kirjandusteadlane, filosoof ja kirjanik. Lugude tegevus toimub Moskvas perestroika ajal.

Jutu "100 dollarit" keskmes on kirjanik Gleb Galahhov, kes pikalt elanud perega ühiskorteris. Nüüd on tal võimalik terve korter omandada, kuid paraku puudub selleks raha - 100 dollarit altkäemaksuks.  Südametunnistusega ning õiglust hindava mehena on Glebil raske leida kompromissi kehtivate hundiseadustega. Tal puudub oskus minna mööda "kõveraid teid". Päris palju loo tegevust toimub Eestis. Seda aega mäletades, väga realistlik lugu.

Loos "Njanja" otsib intelligentidest abielupaar oma väikesele pojale lapsehoidjat. Tasase ja hooliva naisterahva asemel ilmub eakas elunäinud maanaine oma "pedagoogilise pagasiga". Irooniline lugu sotsiaalsetest erinevustest, kust nähtub, et ega haritusega alati harimatuse vastu ikka saa.

"Pensionäri surm" on jutustus üksikust pensionieas professorist, kes üritab pereta toime tulla. Mees mõtleb minevikule, olevikule ja tulevikule. Teda kummitavad nii olmelised kui hingelised mured, millest suurim üksildus.

Sarkasmiga vürtsitatud, kohati tragikoomilised, pigem kurvapoolsed, sügava ja samas ajatu sisuga jutud elust enesest. Panevad mõtlema minevikule, aga ka tänapäevale... Raamat, mis jääb meelde. Soovitan lugeda!

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"