Heikki Kännö "Unessaar"


Heikki Kännö "Unessaar"
Postimees Kirjastus 2022, tõlge Jan Kaus, 510 lk.
55/2023

Kogukas raamat, mis mõnda aega riiulis lugemisjärge oodanud sai võimaluse. Südasuvele kohane kaanekujundus ja puhkuseaeg tekitasid meeleolu lugemiseks.

Romaanis tegeleb kirjanik Isak Severin, kel huviks esoteerika ning elu ebatavalisem pool, legendaarse rahvusvaheliselt tuntud Stockholmi kunstniku Werner H. Bergeri eluloo kirjutamisega. Teos pealkirjaga "Unessaar" peaks andma tõe karismaatilise Bergeri elust ja loomingust. Selleks asub Severin välja selgitama saladusi Bergeri suguvõsa mineviku kohta kuni pisidetailideni välja, olles ka ise loo keskne tegelane ...

Kuna mul on nõrkus perekonnasaagade vastu, siis sättisin end raamatu lainele. Väike kõhklus oli algul ka, sest mu esimene lugemisvalik pole tavaliselt seikluslik fantaasialugu, mida raamatukaane lühikokkuvõte perekonnaloo raames lubas. Seda ta igatahes oli, sest romaanis kätkes teadusse ja religiooni puutuvaid imesid, müstikat, maagiat jne. Oli tiivustavaid unistusi, reetlikku armastust, sisusse põimituna kumamas maailmakuulsate loojate teoseid, samas ka usutavat realistlikkust. Ajaliselt 19. sajandi viimasest veerandist 21. sajandi esimese kümnendini väldanud tegevus viis geograafilises mõttes Aafrika džunglitesse, Austriasse, Prantsusmaale, natukeseks isegi Eestisse, jõudes põhjamaisele Unessaarele Rootsimaal. 

Tegevuse värvikuse varjus oli filosoofilisust ja iidset tõde, mis vanem kui meie. Meeldis kõrvaltvaatajana süveneda sellistesse tõekspidamistesse ja asjaoludesse, mida ise ei jaga või ei usu. Maist ning ebamaist oli minu jaoks parajas doseeringus. Peaaegu et hüpnotiseeris autori sõnaosav väljendus, kus piltlikult öeldes võimatu muutus võimalikuks, muld kullaks jne, mis lugedes tegi loo keerdkäigud haaravateks. Kuigi tegevus oli ajas ja ruumis kohati hüplik, ei muutunud sisu arusaamatuks. Lugemine edenes ning köitis, huvitasid tegelased nii eneseotsingutes kui võitlustes oma deemonitega, nende saatus. Vot selline omapärane raamat, mis mind meeldivalt üllatas!

PS Minimalistlikul raamatukaanel on kujutatud Unessaarel kasvav orhideeline leeder-sõrmkäpp, mida rootsi keeli nimetatakse Adam och Eva. Eestis kasvab taim vaid Saaremaal, kuuludes ohustatud liikide hulka. Fotodel pakub romaanile seltsi harilik härghein.

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"