Jostein Gaarder "Sofie maailm"


Jostein Gaarder "Sofie maailm"
Koolibri 2023, tõlge Katrin Portnov, Henno Sonn, Karel Zova, 544 lk
97/2023

Aitäh Kirjastusele Koolibri raamatu eest!

Ainus, mida vajame, et saada headeks filosoofideks, on oskus imestada. 

Enda ja maailma üle mõtisklev 14-aastane Sofie on tõesti väga imestunud, kui leiab postkastist talle saadetud salapärased kirjad. Osa kirjadest on määratud kellelegi tundmatule tüdrukule Hildele. Teistes on filosoofialoengud alates päris aegade algusest, mida Sofie kohe õhinaga lugema asub. Loetud leheküljed kütkestavad teda. Aga kes on kirjade saatja? Kes on Hilde ja kust teda leida? Küsimusi tuleb aina juurde ja müstikat samuti. Tõde selgub omal ajal...

Raamatu lugemist alustades tegin oma mõtetele restardi ja kujutlesin, et olen teismeline mina. Huvitav oli mõtiskleda Euroopa suurte filosoofide mõtete ja tõekspidamiste üle. Väga meeldisid tsitaadid, milles sisalduvale tarkusele on patt vastu vaielda. Oskus maailma lihtsa väljendusega ja arusaadavalt lahti seletada teeb autorile au. 

Kuigi mõtteteaduse ajalugu seguneb ilukirjandusliku olevikuga nii maagiliselt ja muinasjutuliselt, et kaob piir reaalsuse ning fantaasia vahel, on minu arvates tegu pigem teaduslooga. Raamat sobib uurimiseks ajalootundide juurde või kõrvale, kui teemad parajasti käsil. Ka pole see pelgalt noorteromaan, vaid passib isegi rohkem sellele, kel olemas varasemad teadmised ja elukogemus.

Lugesin kogukat teost päris pikalt parajate osade kaupa, sama soovitan teistelegi. Nii salvestub filosoofiline tarkus paremini huvilise "kõvakettale". Mulle oli see hariv, omal moel ka vabastav lugemine, hoopis erinev seni loetud juturaamatutest.

See, kes ei oska arvestada möödunud 3000 aastaga, elab vaid peost suhu. (Goethe)

🐾







 



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"