Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika"


Raudhammas 2021, 447 lk
30/2024

Kunagi lugesin apteeker Melchiori sarja läbi, aga peale filmide vaatamist võtsin ta uuesti ette. Filmid meeldisid, ent sümpaatia on ikka raamatute poolel. Eelmistest lugemistest aastaid tagasi meenub vaid tempokas "neelamine". Nüüd siis värskendan mälu ja naudin lugusid olles jõudnud selle ehk viienda osani.

Anno Domini 1432. Apteeker Melchior Wakenstede leinab oma armastatud naist Keterlyni, kes lahkus maisest ilmast veidi rohkem kui aasta eest. Melchior on tublisti kühmu vajunud ja elust väsinud. Ühel päeval saab  ta üllatuslikult teada, et dominiiklaste kloostrist on leitud unustatud kroonika, mis varjavat iidset templirüütlite saladust. Samas kroonikas leiduvat paraku ka midagi kompromiteerivat Melciori isa kohta. Parajasti tähistatakse linnas Püha Ihu päeva, mille auks korraldatakse näitemäng. Pärast etendust vapustavad linnarahvast mõrvad, millel arvatav seos kroonikaraamatu ja Püha Ihu gildiga, kuhu kuulub ka apteeker Melchior.

Selles tohuvabohus ootab Melchior oma poega apteekriõpingutelt tagasi. Noorelt Melchiorilt saabub aga teade, et ta jääb Lübeckisse õppima ega naase veel. Sõnum paneb vana kukalt kratsima, sest tema teada pole seal ühtki meistrit, kel pojale midagi õpetada oleks... 

Juba esimestel lehekülgedel avaldas TAAS muljet Hargla taustateadmiste pagas ehk romaani eeltöö. Väga meeldis tema mõnus väljendus ja minu arvates isegi mänglev mistahes terminite või ladinakeelsete fraaside kasutus. Need ei muutnud mõistmist mitte põrmugi arusaamatuks, küll aga usutavamaks, nii et filmilikku pilti silme ette manada polnud ka keeruline. Tegelikult ei mõelnudki palju, kus võiks lõppeda ajalooline reaalsus ja alata autori fantaasia, sest lugemine haaras! 

🐾





 








Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"