John Berendt "Südaöö hea ja kurja tundmise aias"


Eesti Raamat 2000, tõlge Urve Hanko, 344 lk
43/2024

Suhtun pisukese ettevaatusega tõsielulistesse krimilugudesse, sest pelgan sealt leida alasti tõde, midagi sellist, mille puhul pean leppima, et päriselt nii oligi. Muidugi meeldib mulle raamatute juures usutavus ja elulähedus, aga mõtelda, et neis on suurem osa autori loomingut, meeldib mulle rohkem. 

Minajutustajast kirjanik on võlutud Savannah` loodusest, inimestest ja üldse linna aurast. Elu kulgeb seal kuidagi teisiti kui New Yorgis. Ta üürib Savannah`s endale korteri ja tutvub linlastega, kes igaüks omal kombel isiksus, iseäralik, boheemlik.

Jim Williams elab üksi Mercer House`i luksusvillas. Jim ei kuulu sinivereliste hulka, kuid antiigiärimehena on ta end ülestöötanud ja omab linnas suurt mõjuvõimu. Edukat Jim Williamsit nii imetletakse kui põlatakse. Siis aga süüdistatakse meest tema enda kodus 21-aastase meesprostituudi Danny Hansfordi surnuks tulistamises...

Küllalt aeglase kulgemisega lugu kätkes palju üksikasjalikkust, mis mõrvaga ei haakunud. Tegelikult lasi ka mõrv end päris kaua oodata. Elavnemine toimus teises osas, mille  keskmes olid peamiselt juhtumi arutelud kohtuistungitel. Samas oli romaan põhjalikult ülevaatlik seoses Savannah´ ja tegelastega, läbivateks teemadeks raha võim, homoseksuaalsus ja rassism 70. aastatel.

Raamat on hästi kirjutatud ja autori väljendust võib ainult kiita, ent minul temaga lugedes klappi ei tekkinud. Kuidagi kaugeks jäid karismaatilised tegelased ja omapärane olustik ning lugesin "pika hambaga". Oma jutu algusesse tagasi pöördudes lisan, et mis realistlik ei pruugi vahel olla köitev.  

🐾











Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Jostein Gaarder "Sofie maailm"