Sulnis Haapsalu


Minu esimesed Haapsalu külastused toimusid kooliajal klassiekskursioonidega ja väljasõitudel sugulastega. Tol ajal ja sellises vanuses olid olulised liivane rand,  jäätisesöömine ning lõbus seltskond. Tänaseks on veel olulisemaid elamusi  lisandunud.
Kui tütar Kadri oma kodu ja pere Haapsallu rajas, sai Haapsalust natuke ka minu kodulinn. 
Haapsalul on minu jaoks kaks nägu: talvine ja suvine. Talvel on Haapsalu vaikne ja morn. Suvel aga sõbralik ja valgusküllane isegi siis, kui päike on pilvede taga. Kuurortlinnale kohaselt on siis linnakese tänavad täidetud melu ja liikumisega. Palju on kohvikuid ja söögikohti, mis on armastatud linna külaliste poolt.  Kõikjal õitsevad suvelilled, mis oma säravate värvidega kaunistavad peenraid, aknaid, rõdusid ja terrasse, luues piltpostkaardiliku ilme. Eramute  aiakesed upuvad rohelusse ja lõhnavasse õitevahtu.
Vanad ehitised on Haapsalus väga korras ja pakuvad meeldivat vaatepilti. Väärikas vanuses majad ja uued hooned sobituvad kenasti kõrvuti.

Inimesele, kes soovib puhkamiseks rahulikku miljööd, on Haapsalu suurepärane koht. Kultuurilises mõttes toimub kõikjal linnas rohkesti üritusi erinevate huvide ja maitsetega suvitajatele, ka lastele. Kindlasti soovitan jalutada kauni merevaatega promenaadil ja külastada uuenenud Haapsalu piiskopilinnuse püsinäitust. 
Linnuse õu mahutab suurte kontsertide ajal tuhandeid pealtvaatajaid. Mõned aastad tagasi käisime perega vaatamas ansambli "Smokie" esinemist. "Smokie" oli minu lemmik siis, kui olin 16-aastane. Oleksin vist toona minestanud, kui oleksin teadnud, et oma popiidoleid kunagi tegelikult esinemas näen...

Kirjastuse "Hea lugu" ajaviitesarja "Suvitusromaan" esimese raamatu "Sulnis Saara" (autor Margus Luik) tegevus toimub Haapsalus 1934. aasta suvel. 
Kahe maailmasõja vahel ilmus Eestis hulgaliselt suvitusromaane inimestele, kel oli võimalus suve ja puhkust nautida. Edaspidine  ühiskondlik hoiak aga muutis taolise kirjanduse kergemeelseks. Võib-olla ongi aeg selline kirjandusžanr taas elustada?! Ehk annab see võimaluse võtta aeg maha ning nautida rohkem puhkuseaega ja võttagi elu natuke kerge(meelse)malt!


Tore, et "Suvitusromaani" sarjas ilmuvad raamatud on kirjutatud eesti autorite poolt. Raamatu "Sulnis Saara" väärtuseks on ilus ja lihtne eesti keel. Loos kohtuvad tantsijatar Saara Kask ja kirjanik Mark Stend, kelle vahel areneb suveromanss, mida autor avab Marki silmade ja mõtete läbi. Taustaks on tänavad, asutused ja kohvikud-restoranid ning lõbustuskohad, mis tegelikult ka olemas olnud. Mitmed nimetused võib leida tänaselt Haapsalu linna plaanilt. Autor on teinud põhjaliku eeltöö uurides Haapsalu ajaloolist tausta möödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel.
Armastajate Saara ja Marki lugu on eluline  ja tõetruu ka tänapäeval. Inimestevahelistes suhetes toimub seiku, millele selgitust leida pole kerge. 
Raamat on väikeseformaadiline ja lugemine annab võimaluse ühe suvepäeva rahulikuks sisustamiseks.


Planeerisin lastega sõitu Haapsallu, kuid veedan selle postituse kirjutamise aja  siiski voodis, sest väänasin jala. Küllap on seegi millegi jaoks hea! Parim perearst Pippa ei muretse, saan varsti tavapäraselt liikuma. Kuna ilm on hetkel väga kuum, naudib ta meeleldi minu ravipuhkust voodil pikutades.

🐾

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"