Katedraal, kohvik ja Budapest



Püha Stefani katedraal Budapestis

Seoses jõulude ja kevadpühade tähistamisega olen ajaloo ja kirjanduse tundides rääkinud oma õpilastele nende pühade kristlikust taustast. Igal aastal küsib keegi minult, kas jumal on olemas. Vastan, et kui usud, siis on. Jätkan veendumusega, et kõik maailmas ei ole silmaga nähtav ja käega katsutav… Kindlasti usun, et iga inimese sees on jumal. Inimene võib olla kõikvõimas oma mõtete, sõnade ja tegudega... Nii heas kui halvas.

Pühakojad on maailma kaunimad ehitised. Sõltumata usulistest hoiakutest, külastab neid iga päev väga-väga palju inimesi erinevatel põhjustel. Keda huvitav kunst ja arhitektuur, kes naudib kontserti või lihtsalt rahu, mis ajaloolise hoone sisemusest õhkub.

Enda jaoks suurimat ja kaunimat kirikut külastasin veebruari lõpus Budapestis. 


Püha Stefani katedraal on suursugune ja lummav. Vaikust siin kirikus pole, sest lakkamatud turistide seltskonnad on täitnud hoone. Samas on inimeste liikumine pühakojale kohaselt rahulik. Katedraali kirjeldamiseks ei jätku sõnu, tundub nagu oleksid muinasjutus. Kirikus on reliikviana hoiul kuningas Stefani mumifitseeritud parem käsi, mida kahjuks ei osanud ega teadnud märgata. Vaatan järgmisel korral! Sajad süüdatud küünlad põlevad hubiseva leegiga, aidates täita salasoove …

New York Cafe Budapestis

Püha Stefani kiriku väärikuse ja kuninglikkusega võistleb Budapestis New York Cafe rõõmus ja aristokraatlik elegants. New York Cafed peetakse maailma kõige ilusamaks kohvikuks. Ka siin ei ole rahulikku ja intiimset miljööd. Minimalistlikud lauad asetsevad üksteisele suhteliselt lähedal. Kõikjal on melu ning vadistamine erinevates keeltes. Jäädvustatakse hetki fotoaparaadi või telefoniga. Toimub pidev liikumine, kes saabub, kes lahkub. Paljud  Budapesti külalised soovivad siinse sära ning luksuse keskel juua tassikese aromaatset kohvi ja süüa tükikese imemaitsvat kooki. Hoolimata hinnast, mis on samuti kuninglik!  Kui Budapesti sattud, külasta kindlasti New York Cafed. Seda ilu peab nägema! Raske on interjööri kirjeldada, kui ei valda vastavat terminoloogiat. Igasugune väljendus siinkohal jääks kesiseks. Oma silm on siiski kuningas!


Lugesin Katrin Pautsi  kirjutatud raamatut "Minu salajane elu", milles autor kirjutab endast ja Prahast kui ühte sulandunud tervikust, mille puhul pole võimalik vahet teha, kummast parasjagu juttu on.  Mul on sarnane suhe Budapestiga. Budapestis,  tütar Maril ning tema perel külas olles, on hea tunda end vabana igapäevarutiinist, kaugel argistest toimetustest. 
Vahel tunnen tarvidust olla anonüümne. Olen võõral maal, võõras linnas, kus mind tunnevad vaid mõned inimesed ...

Kahjuks augustiks minu poolt planeeritud lennud  Budapesti ja tagasi tühistati. Hetkel jään ootama, kui Mari pere hilissügisel taas Eestisse elama tuleb. 

Pippale meeldib rohkem, kui olen kodus, kuid minu naastes on nurrmootor alati väga rõõmus!

🐾

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"