Raami sees

 Maalehe krimisarja kolmas raamat on "Raami sees" (D. Francis). Charles Todd on kunstnik, kellele meeldib maalida hobuseid. Ta läheb külla oma tädipojale. Eest leiab Charles murest murtud Donaldi. Donaldi naine Regina on jõhkralt mõrvatud. Majja on sisse murtud. Kodu on segi pööratud. Varastatud on antiikesemed, maalid ja lauahõbe. Charles püüab Donaldile moraalseks toeks olla.

Maisie Mattews kodu hävib tules. Koos majaga terve hulk kunstiväärtusi. Maisie kohtub Charles`iga ja palub tal  maalida pilt ahervaremest, mis peale põlengut kodust alles jäi.

Ametliku uurimise põhjal näib, nagu oleksid olukorra põhjustanud just kannatanud ise. 

Charles, Maisie ja Donald otsustavad kohtuda. Mõlemat juhtumit näivad ühendavat kunstnik Munningsi hobuste võiduajamise teemalised maalid, mille asjaosalised Austraaliast ostsid.

Charles otsustab tõe välja selgitada. Ühel hetkel sattub temagi elu ohtu...

Raamat ilmus esmakordselt 1976. aastal. Ka krimiloos toimuv jääb samasse ajajärku. Informatsiooni hankimine ja uurimistegevus toimus siis igasuguste digitehnoloogiliste vahenditeta. Suheldi kirja teel, abivahendiks oli telefoniraamat, mõnikord tuli telefoni kasutamiseks seda ka ümbruskonnast otsida, tunnistusi salvestati magnetofoni lindile, toimingud olid kirjas tavalisel paberil. Mitmetunnine autosõit või koguni reis teisele kontinendile asja huvides oli tavaline. Selles raamatus tulevad need asjaolud eriti hästi esile. 

Raamatus on hästi on välja toodud detailid olustiku ja asjaosaliste kirjeldamisel. Kerge huumor on omal kohal.

Kuna kirjanik on ise olnud džoki, siis valdab ta suurepäraselt hobuste võiduajamise teemat, mis annab raamatu sisule ehtsust.

🐾

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"