Sädemest tõuseb leek

Raamatu "Sädemest tõuseb leek" (C. Ng) tegevus toimub üheksakümnendate Ameerikas. Clevlandi eeslinnas, Shaker Heightsis elab edukas ja heal järjel Richardsonide pere: ema Elena, isa Bill ja nende neli teismelist last.

Elenal on 2-korteriga üürimaja, mida ta üürib soodsalt välja inimestele, kes seda tema arvates kõige enam vajavad ning väärivad. Teise korruse korteri üürnikuks saab kunstnikust üksikema Mia Warren koos teismelise tütre Pearliga. 

 Richardsone iseloomustab reeglipärasus elus, Warrenid on  igapäevases elukorralduses vabameelsemad. Richardsonide pere lapsed on võlutud Miast ja Pearlist. Elena palkab Mia koduabiliseks ning kõik Richardsonide pere neli last on temast jäägitult "sisse võetud". 

Kui Richardsonide peresõbrad üritavad lapsendada Hiina-Ameerika päritolu leidlast, siis algab võitlus beebi hooldusõiguse pärast, mis kohaliku kogukonna vastaspoolteks jagab. Ka Mia ja Elena hoiakud vastanduvad. Elena otsustab teada saada Mia mineviku kohta. 

 Saladused, mis tulevad ilmsiks, toovad endaga kaasa hävingu...

Mõtlema paneb, kui erinevad on inimeste võimalused ja teed oma eesmärkide saavutamiseks. Kes pingutab raha ja võimu abil õndsaks saamise eest, kelle õnn on loominguline eneseteostus ning viimase piirini viidud kasinus. Igal valikul on oma hind.

 Kellel on õigus olla ema? Mis on ülim: geneetika, võimalused või armastus? Mis teeb kellestki hea ema? Kas nahavärv ja etniline päritolu on tingimused? Kui palju me teame oma lastest või oma emadest? Emaduse ilu ja valu... Emaarmastusel pole mõõdupuud. Temaatika on väga õrn ja valulik.

 Keegi on kunagi öelnud, et emaks olemisest on raskem ainult mitte emaksolemine... 

Väga sügava ja tõsise sisuga huvitavalt kirjutatud raamat. Sõnu napib, et mõtteid ja tundeid väljendada... 

Lugedes leitud mõte: "Mõnikord tuleb kõik maani maha põletada ja otsast alustada. Pärast põlengut on muld viljakam ja uued asjad saavad sirguma hakata. Inimestega on sama lugu. Nad alustavad otsast peale. Leiavad selleks võimaluse."

 Soovitan raamatut lugeda, "Sädemest tõuseb leek" kuulub minu viimase aja lemmikute hulka. 

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"