Illustreeritud laste-kuukiri. Jutu-Paun nr.49-60

 


23/2022
Illustreeritud laste-kuukiri. Jutu-Paun nr. 49-60, Oskar Luik`i kirjastus Tartus 1933, 186 lk.
FB Lugemise väljakutse 2022/47 Raamat, mis ilmus su ema sünniaastal

Sellele lugemise väljakutse teemale kohase raamatu leidsin üllatuslikult oma kogust. Õieti on see lasteajakirjade kogumik, millesse köidetud 12 kuukirja Jutu-paun numbrit aastast 1933. Rõõmustasin, sest lugenud ma seda veel polnud. Kogu sisaldab muinasjutte, millest vaid siiani kuulnud olin. 

Tummised muinasjutud, mis sisult sobivad ennem suuremale lapsele ja täiskasvanule. Lemmikuks sai D. Mamin-Sibirjaki ilus muinasjutt part Hallkaelast, kes vigastatud tiiva pärast teistega lõunamaale lennata ei saa. Hukule määratud pardikese päästab vanataat, kes ta lastelastele rõõmuks koju viib. Teised jutud on pigem krimi- ja õudusmaigulised sünged lood muinasjutukestas, kus keskmes rumalus, kättemaks ja ahnus. Tänapäevastes põnevikes serveeritakse vägivalda mõnikord isegi pehmemates toonides...

 Keeleliselt on 89 aastat tagasi trükitud tekst peaaegu tänapäevane. Sõnu ja väljendeid, mida me oma igapäevases väljenduses harilikult ei kasuta, on vähe. Kenasti on lehekülgede alläärele lisatud võõrapäraste nimede hääldus ja põhjalikud selgitavad märkused.


Armas on mõelda, et minu vanavanemad minu beebist emale selle köite ostsid. Täna on emakeelepäev ja juhtumisi ka ema 89. sünnipäev. Selle postitusega soovin talle palju tervist!

Kaunist emakeelepäeva, kallis postituse lugeja! 💓

🐾 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"