Ira Lember "Jannu", "Tütarlaps maalilt"

 

29-30/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/44 Ühe ja sama autori kaks raamatut: üks, mis on kirjutatud lastele ja teine, mis on kirjutatud täiskasvanutele
Ira Lember "Koolipoiss Jannu", Eesti Raamat 1981, 47 lk.

"Tütarlaps maalilt", Canopus 2020, 167 lk.

Sellele Lugemise väljakutse teemale mõeldes tulid meelde Jannu lood ja teadmine, et Ira Lember on isegi rohkem täiskasvanutele kirjutanud. Olen varem lugenud temalt ja Erika Esopilt Artur Erici pseudonüümi all kahasse kirjutatud nelja õe perekonnasaagat, mille kirjutamist peale Esopi lahkumist Ira Lember jätkas. Raamatusari meeldis mulle väga ja mõtlen lugusid tulevikus taas üle lugeda.

Nüüd siis Jannust. Aastaid tagasi esimeses klassis õpetades sai põnnidele loetud Jannu-raamatut, et väikestel kooliga kohanemine kergem oleks. Ka Jannul juhtub äpardusi nagu ikka lastel. Nii sai Jannu abiga arutatud koolis ette tulevaid olukordi. Kogesin, et nüüd uuesti lugedes tulid eluterved mõtted isegi rohkem esile kui kunagi. Lood on lõbusad ja  kasvatusliku ivaga, mis kehtib tänapäevaseski kontekstis.  Küll vajab täpsustamist, kes on oktoobrilapsed, mis Žiguli, mumps või portfell.

Tütarlapse-raamatu valisin peamiselt lihtsa ja kauni kaane järgi. 

Alfred Älves saabub üle pikkade aastate oma koju ja meenutab oma kasuisa kunstnik Paul Bornholmi, kelle testamendi järgi on ta üks pärijatest. Mälestustes on pettumused, kaotused ja luhtunud unistus kunstnikuks saada, milles Paul näeb algul süüd kasuisal. Hiljem järele mõeldes ka kunstniku viimase kuulsust toonud maali modellil. Mehe mõtetes on kättemaks, mis mineviku eest võib lunastuse tuua. Alfred otsustab selle naise üles leida...

Suurepäraselt jutustav dramaatiline lugu. Autori selget ja ilusat eesti keelt võib ainult kiita. Raamatu tegevus toimub 21. sajandil, kuid lugedes jääb tunne, et tegelased ja olustik on justkui ajast maha jäänud. Samas on romaanis oma keerdkäigud, mis hoiavad huvi loo lõpuni. 

Kummardus auväärses eas kirjanikule! 

🐾

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"