Karl Ristikivi "Kõik, mis kunagi oli"

 


27/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/3 Karl Ristikivi raamat
Karl Ristikivi "Kõik, mis kunagi oli", Eesti Päevaleht,  Akadeemia 2009, 237 lk. 

Raamat on esmalt autori poolt välja antud Rootsis paguluses aastal 1946. Romaani tegevusaeg vältab kaks kuud: algab 23. juunil 1939 võidupüha ning jaanipäeva tähistamisega ja lõpeb 23. augustil Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimisega. Poliitiliselt keerulised ajad kumavad loos kergelt ja see, mida tulevik toob, tegelased veel ei tea.

Romaanis põimuvad mitme suguluses ja omavahel seotud perekonna lood. Teemaks on inimsuhted, ajas toimuvad paratamatud muutused, vananemine, põlvkondadevahelised erinevused, soorollid, täitumata unistused jne.

Loo keskmes on praost Tammik, kes pärast 50 aastat kestnud oma koguduse teenimist jääb vanaduspuhkusele. Vana mees teeb minevikule mõeldes kokkuvõtte oma elust. Meenutused on arutlevad ja neis on soojust ning helgust...

Inge on vanahärra Tammiku tütretütar, kes noorusele vaatamata on küpse hoiakuga ja tugeva empaatiavõimega, kuid kinnine ja tagasihoidlik. Neiu elab peamiselt mõtetes, reaalsesse ellu sobituda on tema jaoks keeruline...

Mulle meeldis väga selle raamatu rahulik ja nostalgiliselt mõtisklev väljenduslaad. Nauditavad kirjeldused südasuvise looduse ning eluolude kohta maal annavad sündmustikule usutavust ja meeldiva tausta. Ehk kätkes selles ka kirjaniku kodumaaigatsust võõrsil olles.

🐾







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"