Eno Raud "Kalevipoeg", Piret Raud "Tobias ja teine b"

 

34-35/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/50 Kaks raamatut - ühe on kirjutanud ema või isa ja teise on kirjutanud poeg või tütar 
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi järgi lastele jutustanud Eno Raud "Kalevipoeg", Tiritamm 1998, illustreerinud Jaan Tammsaar, 101 lk. 

Piret Raud "Tobias ja teine b", Mustvalge Kirjastus 2010, illustreerinud Hillar Mets, 109 lk.

Raamatud isalt ja tütrelt - Eno Raualt ja Piret Raualt. 

Kirjanduse tundides "jäin vahele", sest Eno Raua "Kalevipoja" lugemisest on nii palju aega möödas. Lapsed, kes värskelt lugenud, olid sedapuhku minust teadlikumad. Selle väljakutse teemasse raamatuid valides püüdsin olukorda heastada ja lugesin uuesti. Suurt "Kalevipoega" olen sirvinud ja ka kohati lugenud, aga eks sellesse süvenemine jääb tulevikku... 

Muinasjutuline kangelaslugu on hästi autori poolt lihtsamasse vormi pandud. Rahvaluuletekstid on lühikeselt lapsesõbralikud. Hämmastavalt luuleline ja fantaasiarikas on muidugi eepos ise, mille põhjal Eno Raud selle suurepärase lühiversiooni lõi. Ideaalselt sobivad raamatusse Jaan Tammsaare sügavates toonides illustratsioonid, millest õhkub suurust ja jõulisust. 

Eesti rahva pärimustest sündinud loos ei ole tegelastele vooruste kõrval võõrad ka inimlikud nõrkused. Muideks, Kalevipoeg kannatab unevõla käes, sest nii palju räägitakse tema puhkamisest, uinumisest või magamisest. Kuid eks ta on ka hõivatud ja tegus mees! Soovitan lugemiseks V-VI klassi õpilasele.

Teise b klassi Tobiase lugu on lahedamast lahedam lasteraamat, mida viimasel ajal lugenud olen. Raamat on südamlikult ning humoorikalt kirjutatud. Lõbus lugemine nii väikesele kui suurele. Igati tänapäevaselt pikib autor loosse olukordi, mis alati eesmärgipäraselt ei laabu. Juhtuvale leidub alati positiivne lahendus. Raamat on piisavalt õhuke ja jutukesed parajalt lühikesed. Hillar Metsa mustvalged pildid passivad siia hästi, jättes ka fantaasiale ruumi. See on II-III klassi õpilasele sobivalt mõnus lugemisvara, soovitan!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"