Olga Tokarczuk "Ühe Raamatu otsijate teekond"

39/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/36 Hendrik Lindepuu Kirjastuse raamat
Olga Tokarczuk "Ühe Raamatu otsijate teekond", Hendrik Lindepuu Kirjastus 2022, tõlkija Hendrik Lindepuu, 192 lk. 

Olga Tokarczukilt ja Hendrik Lindepuu Kirjastuselt on eesti keeles ilmunud mitmeid raamatuid. Minu jaoks on see raamat esimene kokkupuude nii autori kui kirjastusega. 

Olga Tokarczuk on Nobeli preemia laureaat (2018) ja pärjatud arvukate mainekate kirjandusaauhindadega. "Ühe Raamatu otsijate teekond" ilmus kirjaniku debüütromaanina 1993. aastal. 

On aasta 1685. Alkeemiahuviline Markii, pankur de Berle, tumm kutsar Gauche koos kollase koeraga ja kurtisan Veronica suunduvad otsima Raamatut, mis peaks olema peidetud kloostrivaremetesse kusagil Prantsusmaa ning Hispaania piiril. Pühas Raamatus on kirjas Jumala täiuslikkus, vägi ja lõpmatus, mis võib maailma muuta...

Lugemist alustades arvasin, et et tegemist on täiesti fantaasialooga. Tegelikult on romaan filosoofiline lugu inimest läbi aegade  painanud küsimustest ning neile vastuste otsimisest. Köitva väljenduslaadiga raamat, milles müütilisust ja salapära. Omapärane ning kurbliku alatooniga. Loost saadud emotsioon ei lahtu kiiresti. 

Lugedes tundus nagu kataks sündmusi aegade hämaruse õhkõrn loor, mille varjust õhkus jahedat keskaja hingust vaikse klavessiinimuusika saatel...

Leidsin romaanist: Iga inimese kirjutatud raamat läheb väljapoole inimest ja on temast suurem.

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"