Patrik White "Happy Valley linnake"


31/2022 
FB Lugemise väljakutse 2022/43 Raamat, mille autor on kandideerinud Nobeli preemiale
Patrik White "Happy Valley linnake", Eesti Raamat 2013, tõlkija Urve Hanko, 288 lk.

Originaalis esmakordselt 1939. aastal ilmunud raamatu tegevus toimub Austraalias, väikeses lumiste mägede piiril asuvas Happy Valley linnakeses. Linn on nukker ja justkui jumalast hüljatud paik luitunud ning räämas majadega. Ümberringi on valitsemas vaesus ja räpasus, millest õhkub kurbust. Linnaelanikel on omad põhjused, miks nad sinna sattusid või seal elavad. Nende elus on üksindust, saladusi ning igatsusi ja mõtetes piiritu soov jätta kõik, sõita ära. Lahkuda pole aga kerge, sest nähtamatud ning nähtavad ja hämmastavalt tugevad niidid seovad tegelasi Happy Valleyga...

Lugemist alustades ei kujutanud ette, et inimeste elustiil selles Austraalia väikelinnas kolmekümnendatel võis olla nii euroopalik. Arvatavalt väljendab raamatu 27-aastaselt kirjutanud Paul White loos väga isiklikku ning enda kogetut. 

Raamatu tegelased on masendunud ja depressiivsed, kuid autori väljenduslaadis on midagi helget, et ei tekkinud tahtmist sellistest meeleoludest mõjutatud saada. Teos on oma inimkarakterite ning nende valupunktidega tõepärane ja ajatu. Kohati tekib isegi peas küsimus, kas tõesti räägitakse minevikust. Nii tänapäevane tundub lugu.

Psühholoogiline romaan, millest kirjutada pole just kerge, sest loos on palju tunnetuslikku ja tajutavat. Mulle meeldivad sellised aeglaselt kulgevad ja sisukalt mõtlikud raamatud. Vana hea klassika.

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"