Valerie Perrin "Lilledele värsket vett"


 58/2022
Tänapäev 2022, tõlkija Pille Kruus, 491 lk.

Violette Toussaint ei sündinud siia ilma õnnetähe all. Vedamiseks võib vaid nimetada tema kalmistuvahi ametit, mida ta on aastaid pidanud. Mitte üksnes pidanud, vaid pühendumusega täitnud, teades kadunukeste nimesid, eludaatumeid, matmiskoha asupaika hingede aias ja mida veel. Tema päevikus on märkmed matusetalituste üksikasjade kohta. Violette`i majake on kui turvapaik, kus soovija saab tassikese kohvi, pokaali veini või oma südant rääkimisega kergendada. 

Kui inimene teeks üksnes seda, mis kuulub tema tööülesannete hulka, oleks elu kurb.

Ühel päeval külastab Violette`i politseikomissar, kelle lahkunud ema viimaseks sooviks oli, et tema tuhk puistataks esmapilgul täiesti võõra inimese kalmule. See on kummastav ning tekitab küsimusi, mille vastused peituvad minevikus ja mälestustes...

Südamlikus raamatus on nii soojust ja rõõmu kui kurbust ja paratamatust, ent ka peent huumorit ning irooniat. Erinevad emotsioonid tunduvad vahel lausa korraga kohal olevat. 

Mulle meeldib surma üle naerda, teda tögada. See on minu viis temast võitu saada. Nii ei aja ta oma nina liiga püsti. Temaga mängides lasen elul peale jääda, võimu haarata.

Violette`i  hinges on sügav austus ja lugupidamine lahkunute vastu. Tema jaoks pole piiri maise ega hauataguse elu vahel. Hella joonena läbivad romaani lein, saatuslikkus ning nendega leppimine. 

Arvatakse, et surm tähendab puudumist, kui tegelikult on see salajane kohalolu.

Lugu meeldis mulle üliväga. Kui otsida võrdlust, siis tunne oli justkui millegi sellise nautimine, nagu kevadine tärkav rohelus, pärnaõite magus lõhn, esimesed punased maasikad, aromaatne kohvisõõm unisel hommikul, kõrvu hellitav meloodia, kihisev šampanja meeldivas seltskonnas... Hoolimata tõsisest sisust on saadud emotsioonid helged. Doseerisin lugemist, et lõpp viibiks ja saaksin lugemist kauem nautida. Violette`i lemmikraamatu "Siidrimaja reeglid" (John Irving) mõtlen ka kunagi läbi lugeda. 

Armastus on see, kui kohtute kellegagi, kes jagab teile uudiseid teie enda kohta.

Köitev romaan, milles palju Armastust, just suure algustähega...

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"