Geir Tangen "Maestro"


62/2022
Geir Tangen "Maestro"
Ekspress Meedia, Varrak 2022, tõlkija Ene Mäe, 374 lk.

Maalehe krimisarja 18. raamatu autori nimi oli minu jaoks täiesti võõras. Google näitab, et eesti keeles on Geir Tangenilt ilmunud veel teinegi krimka "Südamemurdja". Sain teada, et lood kuuluvad krimikirjanduse nordic noir žanrisse. Romaanide tegevuskohaks on Põhjamaad ja need on kirjutatud lähtudes politsei vaatenurgast.

Tegevus toimubki Norras Haugesundi väikelinnas, kus ühel sombusel sügishommikul avastatakse toimunud mõrv. Kõrghoone rõdult on alla visatud naine. Skandaalide ja pettuste väljakaevamisega tegelev reporter Viljar Ravn Gudmunsson sai päev varem e-kirja, milles kõlas talle arusaamatu hoiatus. Viljar eiras meili. Kui tuleb teine e-kiri, saab reporter aru, et tegu on siiski tõsise olukorraga, mille keskele ta pahaaimatult on sattunud. Kirjadel on seos toimunud mõrvaga ning vihje, et see ei jää viimaseks. Mõrvar kujutab end maestrona, kelle käes on taktikepp  mõistmaks kohut inimeste üle, kes on jäänud teenitud karistuseta ning pääsenud puhtalt. Tema karistuseks on surm. Maestro käes on partituur, tema juhib seda mõrvarlikku "muusikateost". Politseiuurija Lotte Skeisvoll peab sarimõrvari peatama...

Romaan algab suhteliselt tavapärase krimiloona, kuid mida edasi, seda rohkem pinge tõuseb ja arusaamatuste ning segaduste sasipundar kasvab. Tegelased oma painajate ja "luukeredega kapis" tekitavad poolehoidu ja soovi, et kiiremini leitaks mõrvar, sest ohvreid on juba piisavalt. Loos on põhjamaist kargust ning karmust ja väga realistlikku kujutuslaadi. Üllatusmoment autorilt on lõpuosas ka olemas.  Põnev ning haarav raamat, mida tõesti on raske enne lõppu käest panna. Minu mõtetes sai lugu tervikliku kuju alles peale lugemist.

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"