Maggie O`Farell "Esme Lennoxi kadumine"

 

66/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/16 Vali üks vikerkaare värv ja loe seda värvi kaanega raamatut
Maggie O`Farell "Esme Lennoxi kadumine"
Eesti Raamat 2018, tõlkija Külli Seppa, 219 lk.

Oma raamaturiiulit vaadates märkasin, et lilla kaanevärviga raamatuid on seal vaid paar. Mõne köite puhul on lilla varieeritud mingi teise tooniga, aga ka neid on vähe. Niisiis, valisin selle väljakutse tarvis raamatu lugemiseks ning riiulisse just lilla kaanevärvi järgi. 

Iris Lockhartil on Edinburghis luksusriiete butiik. Ühel päeval helistatakse Irisele, et vanatädi Esme, kelle olemasolust ta midagi ei tea, lastakse välja Cauldstone`i psühhiaatriahaiglast, kus teda on üle kuuekümne aasta kinni hoitud. Iris teab, et tema vanaema Kitty on olnud oma peres ainuke laps. Kuid Esmel on dokumendid, mis tõendavad, et ta on Kitty õde. 

Esme on lapsena ja teismeeas tundlik ning samas taltsutamatu. Oma peaga mõtlevana erineb ta teistest omaealistest tütarlastest, aga ühiskondlik arvamus tol ajal seda ei soosi. Perekonna jaoks on ta "must lammas", keda ei armastata, koheldakse ebaõiglaselt ning hüljatakse.

Raamat kulgeb peamiselt läbi Esme, Irise ja Kitty mõtete ning mälupiltide. Loos rullub lahti saladustega ning oma aja kivistunud põhimõtetest mõjutatud traagiline perekonnalugu. Esme kõrval on teemaks Irise tänapäevane suhetedraama. 

Romaan annab ainet mõtelda ajastust mõjutatud tõe ja naiste õiguste üle. Hinge puudutav lugu ühest elamata elust. 

Haarav lugemine, soovitan!

🐾



 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"