Sally Rooney "Normaalsed inimesed"


63/2022
Sally Rooney "Normaalsed inimesed"
Varrak 2022, tõlkija Reti Maria Vahtrik, 232 lk.

Kuuldud positiivsed kommentaarid raamatu kohta ja teadmine, et loo põhjal on valminud menukas filmiseriaal, tekitasid huvi romaani lugeda. Filmisarja vaatan kindlasti ka, see Jupiteris hetkel nähtav. 

Marianne on asisest perest, tark, kuid kinnine neiu, kes kellegagi koolis eriti ei sõbrusta. Connell seevastu, vaatamata oma vaesele kodusele taustale, on paljude lemmik. Ajapikku saavad neist sõbrad, siis armastajad. Samas teesklevad mõlemad kaaslaste ees, et ei suhtle omavahel. Kuude möödudes algab mõlemal tudengipõli Dublinis ja näib, et nende omavaheline salasuhe ei jätku ning jääb minevikku. Aga tegelikult mitte...

Raamat on kahe noore inimese lugu, kes näivad erinevatena, kuid tegelikult on mõlemad ebakindlad, haavatavad ega väärtusta end piisavalt. Nende vaheline suhtedraama võimendub ja muutub üha  keerukamaks ning näib, et noored ei  saa iseendas selgust, kuidas teineteist armastada, mida teha või tegemata jätta. Armastusest, mis näib sõlvutuvusena teineteisest, kujuneb omamoodi võimuvõitlus, kus mõlemad saavad väga haiget. Purunenud suhtekilde taas kokku kleepida pole kerge.

Selle loo puhul mõtlen kõrvalt vaadates, et mis läinud, see läinud. Äkki on minu arvamus tingitud parajast portsust elukogemusest? 

Leidsin romaanist: Inimesed on palju kergemini loetavad, kui nad ise arvavad.

Sügavalt psühholoogiline, valuline ja usutav lugu tegelastega, keda päriselt ette kujutan. Soovitan, eriti nooremale lugejale.

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"