Leelo Tungal "Neitsi Maarja neli päeva"




75/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/51 Raamat, milles räägitakse jooksmisest, käimisest, matkamisest
Eesti Raamat 1980, 176 lk.

Raamatut lugesin viimati tema ilmumise aegu ja paar korda kohe kindlasti. Oma aja kohta oli see eesti autorilt viimane sõna: kaasaegne, humoorikas, seikluslik ja mida veel. Igatahes suurepärane lugemine noorele neiule. Muidugi õnnestus raamat tookord hankida tutvuste kaudu.

Malta reisiks lugemist kaasa valides jäi see noorsoojutustus kohe silma. Kuna üheks minu reisikaaslaseks oli 12-aastane tütretütar Lisbeth, siis mõtlesin raamatut tänapäevase teismelise tütarlapse peal testida. Samuti iseendal, et kas muljed aastate möödudes ikka sama head. 

15-aastane Maarja on maalt pärit, kuid õpib nüüd linnakoolis ja elab oma tädi Maria juures. Tal on sõbranna Aet, kel kirjanikust isa. Kirjanike seltskonnal on plaan sõita Riiga. Kuna bussis on vabu kohti, saaksid kaasa sõita ka Aet, Stiina ja Maarja. Viimasel hetkel selgub, et bussis on siiski vaba vaid üks koht. Maarja ja Stiina sukelduvad nüüd seiklustesse teadmisega, et kõik teed viivad Rooma...

Jutustusse pikitud teemad on ajatud: kohanemine uues koolis, tõrjutus, koduigatsus, noorte  omavahelised ning suhted vanematega, trendide ihalus, unistused jne. Tegelased, kel kahe kõrva vahel üksjagu elutarkust, on parajad filosoofid ning pole teemat, millega nad jänni jääksid. 

Lugesin Lisbethile lugu ette, lisades tolle aja väljenditele (ühiskorter, magnetofon, letialune kaup jne) selgitavaid kommentaare. Täiendasin lugemist veel oma mälestustega ka ja "seiklus" raamatuga oli päris lahe. 

Usun, et jutustuse sisu põhjani mõista on ikkagi kergem sel, kellele kõnealune aeg tuttav. Lugu pani endiselt muhelema. Leelo Tungla teada vahva ja lõbus väljendus meenutab nõukaaja noorte elu  positiivses võtmes. Jaan Tammsaare vaimukad illustratsioonid täiendavad seda. Tädimarialikult väljendudes: seigeldi ja lõbutseti siiski, hoolimata riigikorrast või poliitikast. Tolleaegset tüdrukute "ellujäämismatka" tänapäevases tegelikkuses küll ei soovita...

Muhe lugemine, nostalgialaks on kindlustatud!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"