Jaak Sarapuu "Kuningas Lembitu elu"

 

84/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/26 Eesti kirjaniku ajalooromaan
Jaak Sarapuu "Kuningas Lembitu elu"
Kupar 1993, 176 lk.

Muinasaja eestlaste vanema ehk kuningas Lembitu kohta pole palju teavet ja sellepärast on ka teaduslikud uuringud tema elu ning tegevuse kohta minimaalsed. Vikipeedia andmetel on Liivimaa kroonikas Lembitut Läti Henriku poolt 14. korral mainitud. Tänu sellele on andmeid tema elukäigu viimase kuue (1211-1217) aasta kohta, mida kõike täiesti tõe pähe võtta ei saa. Lembitu langes Madisepäeva lahingus aastal 1217. Kümme aastat hiljem kaotasid eestlased muistse iseseisvuse ja sattusid võõraste võimude meelevalda.

Raamat algab Lembitu sünniga, mis arvatavalt võib olla 1180. aasta paiku ja annab kujutletava pildi tema lapsepõlvest ja kujunemisest oma aja suurmeheks. Juba lapsena on Lembitu nutikas, julge, teadmisi võtab kiiresti omaks, samas õrna hingega. Loos kujutatakse teda lihast ja luust inimesena, kel vooruste kõrval ka inimlikud nõrkused. Verine on see elu, kus võõrad pole intriigid, vihavaen ja kättemaks. Võideldakse ristirüütlitega, nende liitlastega, kaitstakse koduseid kantse, korraldatakse ise röövretki kaugematelegi aladele. Raamatus on juttu nii vähem kui rohkem teada muistse vabadussõja episoodidest. Lugedes meenusid kunagi loetud "Ümera jõel" (Mait Metsanurk), "Meelis" (Enn Kippel), "Aita. Leili. Vambola" (Andres Saal).

Raamatust nähtub, et Lembitu oli austatud ja lugupeetud omade leeris. Vaenlased ei alahinnanud teda ning suhtusid Lembitusse kui väärikasse vastasesse.

Pärast Lembitu langemist võetakse vaenlaste poolt tema pea trofeena kaasa. Kuulduste järgi asuvat Lembitu pealuu kusagil Poola muuseumis. Selleks, et selle tõele vastavust uurida, on kunagi ka algatatud projekt, mis hetkel vist soiku jäänud. 

Kombed, uskumused ja elukorraldus, mis sõdimise kõrval raamatusse põimitud, tekitasid kujutluse, kuidas eluke umbes 800 aastat tagasi Eestimaal veereda võis. Muidugi on tegemist ilukirjandusliku teosega, kuid autori kirjutatu avaldas muljet ja tekitas tahtmise meie muistse ajaloo kohta veel lugeda.

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"