John Galsworthy "Häärber"

 

85/2022
John Galsworthy "Häärber"
Eesti Raamat 2004, tõlkija Karin Suursalu, 222 lk.

Armastan väga kirjandusklassikat lugeda ja vahel tekib kohe suur soov midagi sellesse sobituvat nautida. Nobelist John Galsworthy (1867-1933) on üks mu lemmikkirjanikke. Tema teoseid "Forsyte`ide saaga" ja "Kaasaegne komöödia" olen lugenud mitu korda. Viimati paari aasta eest peale teleseriaali vaatamist, mis ka väga meeldis. Neis raamatutes köitis tõepoolest kõik. 

Selle romaani tegevuspaik on Worsted Skeynesi maamõis Inglismaal 19. sajandi lõpul. Taustaks kaunis interjöör, seitsmekäigulised õhtusöögid, kohvi- ja teejoomised, jaht, võiduajamine, jalutuskäigud, seltskondlikud vestlused, tants, flirt, kirg... Kesksete teemade märksõnadeks moraal ning võltsvagadus, ühiskondlik staatus ja arvamus, igipõline vastasseis põlvkondade vahel ning uuenduste ja oma aja ära elanud kivisse raiutud meetmete vahel. Samas pole tegevust ega põnevust sugugi palju, kuid köidavad üksikasjalikud mõtisklused, dialoogid, kirjeldused. Raamatu sisu elas minu jaoks parajalt väljapeetud viisil. 

Inimkarakterite loojana on Gaslworthy muidugi suurmeister. Ta on tegelaste loomused välja joonistanud põhjalikult omapoolse kiindumusega ning nüansikalt, huumori ja irooniaga. Minu lemmik oli üks peategelastest, mõisaproua Margery Pendyce. Hooliv abikaasa, armastav ema, lüürilise hingega romantik oma täitumata unistustes, kes samas kahe jalaga maa peal, olles lugupeetud oma mõistva väärikusega. Selle aja ikka nii põhjani meestemaailmas julges ta valehäbita sekkuda, mida ei peetud daamile kohaseks, jättes oma maine tahaplaanile, mis julgen arvata ei kahjustunud karvavõrdki.

Raamatu üle võiks pikalt mõtiskleda, eriti kui võrrelda üle 100 aasta tagust aega praegusega. Temaatika on muidugi sarnane ja inimesedki, erineb suhtumine. Tänapäeval võib äärmisel juhul niiviisi kuulsaks saades, nagu loo tegelased, sattuda kollase ajakirjanduse esikaanele, kuid näib, et see on osalistele mõnikord isegi plussiks... Soovitan lugeda! Romaan, mida oleks ka filmina mõnus nautida!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"