Anne Glenconner "Seltsidaam. Minu erakordne elu trooni varjus"

 

98/2022
Varrak 2022, tõlkija Tiina Randviir, 271 lk.

Ma ei ole eriline elulugude ja memuaaride fänn või õigemini loen neid vahel küll, aga teatud distantsilt ja väikese skepsisega, et äkki on lugu glamuursemaks või sensatsioonilisemaks kirjutatud. Pigem on mul kroonitud ja kroonimata peadest kahju, sest pisimadki detailid nende elust lähevad kogu maailmale "müügiks", vahel muidugi nende endi tahtel ning teadmisel... 

Kui raamatu pealkirjast jääb mulje, et Lady Glenconner, neiuna Anne Coke, kes sündis 1932. aastal viienda krahv Leicesteri tütrena, jutustab endast printsess Margareti (lahkunud Elizabeth II õe) seltsidaamina, siis tegelikult on siin tema  elu lugu alates sünnist. Daam kirjutab köitvalt nii meenunud pisiasjadest kui suursündmustest. Turvaline lapsepõlv, neiuiga, mida veel võiks ihata. Mõeldes aga tema ekstsentrilisele abielule ja selle talumisele tekkis küll küsimus, kas see oli Lady Anne`i tugevus või omamoodi leppimine... Liigutas pihtimus, et tema viiest lapsest kaks poega surid noorena, üks tingituna heroiini tarbimisest, teine aidsi. Tegevus seltsidaamina pakkus kindlasti põnevust, luksust ning privileege, iseasi kui palju isiklikku vabadust. Peenetundeliselt ning mõistmisega serveerib ta kõrgeaususte piinlikke seiku ning parimaid ja halvemaid päevi. Kindel, et Lady Glenconneri elu on olnud vaheldusrikas igas mõttes, lausa äärmusest äärmusesse. Lugedes oli mõnus sirvida fotosid tema pikast kirevast elust erinevate aegadel. 

Kuigi Inglise kõrgseltskonnast on palju kirjutatud, siis see lihtsas keeles ja väljenduses raamat annab omal moel siniverelistele inimhinge ja -näo või vähemalt näitab, et nende ja lihtsurelike elus on vaatamata erinevustele veidi midagigi sarnast. Vitaalne väärikas daam elab praegu oma maamajas Norfolkis.

Soovitan, kui unistad natukeseks kuldkingadesse astumisest!

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"