Thomas Enger "Varjusurm"

 

94/2022
Thomas Enger "Varjusurm"
Ekspress Meedia, Varrak 2022, tõlkija Annika Kupits, 384 lk.

21. raamat Maalehe krimisarjast algab mõrvatud naise leidmisega Oslo haljasalal asuvast telgist juhusliku mööduja poolt. Naine on tapetud äärmiselt jõhralt. 

Ajakirjanik Henning Juul, kes kaotas pea kaks aastat tagasi traagiliselt oma poja, on töölt eemal olnud. Ta naaseb ja saab ülesandeks seda räiget juhtumit kajastada. Selleks peab Juul koostööd tegema eksnaise uue kallimaga ja alluma ülemusele, kelle mentor ta varem oli. Ka lugu mõrvatud naisega ei anna mehele rahu, kuigi politsei on kinni pidanud tõenäolise süüdlase. Hennig Juulil tekkib rida küsimusi, millele ta püüab leida vastuseid. Toimub teinegi mõrv, surnuks tulistatakse temaga parajasti vestelnud tunnistaja. Henning pääseb napilt. Nüüd on selge, et tõe jälile tuleb jõuda enne, kui ohvreid tuleb juurde...

Romaan on kaks ühes, kus mõrva ametliku uurimise kõrval Henning Juuli lugu, mis enam esil. Minu sümpaatia psühhotraumadest räsitud ajakirjaniku suhtes tekkis kohe raamatu algul. Henning tunneb elus kogetud katsumuste tõttu, et pole milleski hea, vaid läbi kukkunud. Samas ei nori ta kaastunnet, kuid põeb sisemuses armastuse puudust ning oma oskust seda ise teistele anda. Huvitavad on Henningi mõtisklev maailmavalu ning eneseteraapilised sisemonoloogid, mis hästi loomulikult inimlikud.

Muidugi annab raamat pildi ajakirjanduse köögipoolest, suhetest ja hierarhiast toimetuses, kus tunda autori kogemusi. Loos kaob tegelikult piir ajakirjanike ning politseinike tegevuste vahel. Henning Juuli süvenemine mõrvaloosse on romaani tuumaks. Uurimises on edasiviivad just tema hea nina ja valmisolek tegutseda. Loo plussiks on kindlasti kujuteldav tõelähedus. Raamat on esimene osa Thomas Engeri Henning Juuli sarjast. Loodetavasti tõlgitakse järgnevad lood samuti eesti keelde. Ootan huviga!

Mulle meeldis, tempokas ja haarav lugemine!

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"