Agatha Christie "Surm Niilusel"

 

114/2022
Agatha Christie "Surm Niilusel"
Varrak 2020, tõlge Maia Planhof, 328 lk.

Agatha Christie on elu andnud monsieur Hercule Poirot`le, kes figureerib tema 33 romaanis ja 54 novellis. Meisterdetektiivi tegelaskuju teleseriaalis David Suchet esituses on muidugi võrratu. Kuigi seda seriaali osa olen kordi näinud, ei saanud ikka üle ega ümber kiusatusest ka raamatut lugeda. 

Poirot otsustab aja maha võtta, sõites Egiptusesse, et sealses suurepärases kliimas olla eemal ududest, hallusest, vihmasadudest. Reisil pöördub detektiivi poole noor rikas, hiljuti oma unistuste mehega abiellunud Linnet Doyle. Linnet ja tema abikaasa veedavad Egiptuse päikese all oma mesinädalaid. Paraku oli Linnet kaasa Simon varem tema sõbranna Jacqueline`i kihlatu. Daamide läbisaamine on loomulikult kõike muud kui sõbralik. Solvunud ning pettunud Jacqueline de Bellefort jälitab igal võimalusel noorpaari, üritades nende elu kõigiti kibedaks teha. Temagi on samale lõbusõidule pileti soetanud. Olukord ei tõota midagi head ja Poirot süda aimab halba. Toimubki mõrv. Reisil viibivas värvikas seltskonnas on aga igal mingi saladus, mida varjata või rääkimata jätta. Muidugi paneb detektiiv Poirot oma hallid ajurakud tööle, et tõde välja selgitada...

Ehkki loo keerdkäigud ja lõpplahendus olid teada, oli lugeda ikkagi mõnus, sest huvitavalt karismaatilised tegelased tundusid lähemal olevat kui teleriekraanilt vaadates. Sisus on salapära ja parajalt timmitud pinget. Kujuteldavad on seltskondlik melu, elavad vestlused, kahisevad tualetid, naerupahvatused ning muud helid, lõhnad. Taustaks soojus ja päike, Egiptuse vaatamisväärsused, Niiluse jõgi, millest kõigest reaalajaski võiks unistada. Väärikas monsieur Poirot oma diplomaatilise ja heasoovliku hoiakuga on kirsiks tordil. Ettekujutus detektiivi olemusest kujunes muidugi seriaali põhjal. 1937. aastal ilmunud lugu on lihtsalt kirjutatud, hästi kujutletav, tegelaste paljusus ei takista nende ega omavaheliste seoste meelespidamist, parajalt haarav, ilma veriste üksikasjadeta jne. Kuna lugu tuttav, oskasin seekord märgata autorilt ridade vahel antud vihjeid kahtlusaluste kohta. Agatha Christie ikka kirjutas! Puhas krimikuld! 

🐾





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"