Sarah Winman "Imeliste sündmuste aasta"

 

109/2022
FB Lugemise väljakutse 2022/40 Raamat, mille kaanel on näha planeeti või mõnd taevakeha
Varrak 2017, tõlge Kristina Uluots, 319 lk.

Britt Urbla Kelleri pilkupüüdva kaanekujundusega raamatud kutsuvad end alati lugema. Ka valisin selle romaani, sest kaas meenutab sumedalt sooja augustiõhtut tähesadude vaatamise ajal koos lastelastega.

On aasta 1947 Cornwallis. 89-aastane Marvellous Ways on siinses külakeses elanud peaaegu terve elu. Sageli istub ta õhtuti oma haagiskodu trepil ja ootab. Mõtleb minevikule ning ootab, teadmata isegi mida või keda täpselt. Ta teab vaid, et tunneb selle ära, kui see kord kätte jõuab.

Noor sõdur Freddy Drake lubab täita oma sureva võitluskaaslase viimse soovi toimetada kiri tema isale, kes elab Cornwallis. Teekond ei kulge ootuspäraselt ja Freddy ärkab merekaldale uhutuna. Marvellous leiab ta oma ukse alt ning võtab selle iseenda nii füüsiliselt kui vaimselt kaotanud mehe oma hoole alla, et elule turgutada. Eakast naisest ja noorest mehest saavad sõbrad. Neid seob üksindus ja vajadus olla hoitud, et pääseda sõja varjust ning mineviku valulistest higehaavadest, mis paranevad vaevaliselt. Teineteisega jagatakse hirme ja ängi, saades vastu mõistmist, südamesoojust, turvalisust. 

Mõtlikult tundeline raamat, milles maagilisus ja reaalsus segunevad. Nautisin väga loo poeetiliselt kaunist, samas lihtsat väljenduslaadi. Lugedes tekkis kujutelm õhustikust, kus domineerivad erinevad sinised toonid heledast tumedani, ürtide lõhn, merevee soolakas maitse, lainete loksumise heli... Oli nii mõrkjat kurbust kui helgeid lootusi, õrnust, jõulisust. 

Ilus ja liigutav lugu, kus ajatu tõde, et suurepärane ravim inimesele on teine inimene! Parima elamuse saab ise lugedes, sest romaanis on palju aimatavat, tajutavat, müstilist.

🐾

 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"