Viio Aitsam "Lugulaul krahv Hermannist, kes Raikkülas eestlaseks kätte ära läks"

 

115/2022
FB Lugemise väljakutse 23/2022 Raamat, mille on kirjutanud või illustreerinud sinuga samas koolis või muus institutsioonis käinud kirjanik
Viio Aitsam "Lugulaul krahv Hermannist, kes Raikkülas eestlaseks kätte ära läks"
Eesti Kultuurkapital 2016, 40 lk. 

Teemasse raamatu valimisel sortisin raamaturiiulit siit ja sealt. Selle raamatukese olemasolu oli mulle täielikuks üllatuseks. Ajaloohuvi kannustas ka takka ja lugu lugemiseks valitud saigi. Autoriga oleme mõlemad õppinud Märjamaa Keskkoolis, küll veidi erineval ajal. 

Lugu kõneleb Raikküla mõisa viimasest mõisnikust baltisaksa filosoof Hermann Keyserlingist (1880-1946), kes ise olevat tunnistanud, et tema mõttemaailma mõjutasid suuresti Eesti ja eestlased. Krahv oli rändur, käinud isegi ümbermaailmareisil, kuid suviti olevat ta ikka armastanud viibida Raikkülas, et seal oma teoseid kirjutada. Ta olnud pigem eraklik poeet ja unistaja kui teadlane, aga omas ajas uuendusmeelne.

Lugulaulus sisaldub 57 salmikest, milles härra Keyserling rändab läbi Raikküla valla ajalooliste paikade ja vaatamisväärsuste kohtudes omaaegsetega. Loo lõpul on detailsed kommentaarid iga salmi selgituseks. Fotodelt võib näha, kuhu teekond härra Hermanni viis. Ka on lisatud jäädvustused Raikküla vallas Kabala mõisapargis toimunud lugulaulu esietendusest 2016. aastal. Raamat üllatas mind põhjalikkuse ja paljude lisatud viidetega. Viio Aitsam on teinud suure sisulise eeltöö, olles nii teksti, kujunduse kui fotode autor. Tundmatud paigad äratasid minus huvi neid isegi näha. Kindlasti on raamatuke värskendav lugemine Raikküla kandi inimesele!

🐾


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"