P. D. James "Mõrvad jõuluööl"

 


125/2022
P.D. James "Mõrvad jõuluööl"
Eesti Raamat 2020, tõlge Piret Lemetti, 168 lk.

Raamatu valisin peaasjalikult seepärast, et tuli tahtmine lugeda jõululise õhustikuga krimiraamatut, midagi klassikalist. Olen autorilt kunagi lugenud samas "Mirabilia" sarjas ilmunud "Surilina ööbikule", mida mäletan väga haaravana. Kuna detailid hetkel enam hästi ei meenu, siis arvata, et tuleks uuesti üle lugeda. 

Seekord aga raamat, mis koosneb neljast lühijutust, mida lugemise eel sirvides tekkis kujutelm mõrvaintsidentidest inglaslikus miljöös, kus segased asjaolud, hoolega varjatutd saladused a la Agatha Christie. Nii see ka tegelikult oli. Elegantselt stiilsed vana kooli kriminovellid, igaühes parasjagu salapära psühholoogilise momendiga. Leidus huumoritki ning muidugi puänt tõe ja õigluse valguses. Lemmiklooks kujunes täiesti usutavalt ja loogiliselt kulgev "Puuvõõrikumõrv", kus lahendus  mõrvaloole tuli alles aastaid hiljem üllatuslikult ning sada protsenti juhuse tahtel. 

Tavaliselt eelistan krimis novellidele romaane, kus tegevus ajas ruumilisem, olustik ja tegelaste olemus tulevad läbi kirjelduste värvikamalt esile, ka keerdkäikudele ning üllatusmomentidele jääb rohkem mängumaad. Ent sellest raamatust saadud lühikeste krimijuttude lugemise kogemus on küll igati suurepärane. Väljenduslaadilt lihtsaid lugusid oli mõnus mekkida ampsudena jõulufilmide vaatamise vahel!

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"