Tiina Laanem "Katariina kaaperdab kooli"


Pegasus 2022, pildid Anni Mäger, 150 lk.
1/2023

See raamat jutustab Katariinast, kelle sarnaseid tüdrukuid-poisse on päriseluski...

Katariina õpib neljandas klassis. Tema suurimaks sooviks on olla samasugune kui teised ning leida endale sõpru. Päris sõpru, kes oleksid olemas ka siis, kui Katariinat haarab rahutusehoog. Tüdruk püüab küll olla tubli ja igati ontlik, kuid alati see paraku ei õnnestu. Taas saadetakse ta klassi ukse taha oma käitumise üle järele mõtlema. Arusaamatul kombel meelitab miski Katariinat aga koolimaja keldrisse. Seal kohtub ta kummitusele sarnaneva olendiga, kellelt saadud sõnumi kohaselt tuleb tüdrukul päästa hiired. Ees ootab seiklus ja mitte väike...

Lugemist alustades läks mul Katariina mure hinge. Vast oleks teda lohutanud teadmine, et tegelikult on ta ju isetult hea. Mitte ükski tema "piiride rikkumistest" ei sünni pahatahtlikkusest. Lugu läbib mõte, et kõik lapsed erinevad omal moel. Mõni neist on lihtsalt nähtavam kui teine. Ehk võib lugejagi ära tunda olukorra, kuhu ise sattunud on. Tuleb ju ette kiuslikkust ja ebaõiglust, kus suured inimesed saavad olla märkajad ja ulatada abikäe. Kas see, mis paistab halb, ongi  halb, mis näib hea jälle alati hea? Headus ja sõprus ei kao maailmast, kui püütakse üksteist mõista ning endast nõrgemaid aidata. Vahel võivad abivajajad olla inimesest hoopis väiksemad olendid. 

Raamat on lapsepärane, leidub fantaasiat ning põnevat seikluslikkust, mis mõnusa huumoriga kokku põimitud. Vahvad pildikesedki lugemispausidel vaatamiseks. Millega lugu lõpeb, ei osanud ette näha. No see pealkiri pani pähe igasugu mõtteid!

Mõnus lugemine IV ja V klassi raamatusõbrale, aga ega kindlat vanust määrata saa, vast nooremalegi, aga päris kindlasti ka täiskavanud lugejale! 

Tore, kui autor Katariina loole järje kirjutaks. Huvitav oleks teada, kuidas tüdrukul edaspidi läheb, millised seiklused tal suuremeelsetest mõtetest kantuna veel ees seisavad.

Meie pisikeses maakoolis on V-VI klassi õpilastel ning minul pea igal kirjanduse tunnil kombeks oma loetud raamatuid kaaslastele tutvustada. Aitäh kirjastusele Pegasus raamatu eest! Nüüd on mul peale koolivaheaega võimalus oma raamatukoisid uue looga üllatada!

PS Fotol olevad pildid joonistasid minu lastelapsed Mia Helene, Kristjan ja Lisbeth.

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"