Gabriel Garcia Marquez "Armastus koolera ajal"


Gabriel Garcia Marquez "Armastus koolera ajal"
Varrak 2022, tõlge Marin Mõttus, 455 lk.
17/2023

Selle raamatu puhul olen kuulnud ohtralt nii kiidu- kui laidusõnu. Huvitas, kummasse kategooriasse mina siis kuulun, kas kiitjate või laitjate. Ega enne ei tea, kui pole lugenud. Muidugi ahvatles ka groteskne kaanepilt. Ja nobelistist autor, kelle teoseid tõlgitud paljudesse keeltesse.

Romaani tegevus toimub Colombia rannikul asuvas Cartagena linnas 19. sajandi keskpaigast 20. sajandi 20.-30. aastateni. Eksootilise looduse taustal lõunamaises kuumuses keeruliste inimsuhete ja ajale omaste tavade keskel on 60 aastat kestnud Femina Daza ja Florentino Ariza armastuslugu.

Lühidalt võttes on romaani keskmes armastus, mis elu suurim väärtus, elu, mis tegelikult väga lühike ning surm, mis vältimatult kõigil elu lõppedes ees. Melodramaatilises loos on nii sügavamõttelist filosoofiat kui maalähedast elutarkust, kus mõtlesin, et just nii ongi. 

Mulle sümpatiseeris tegevuse mänglevalt elegantne kulgemine. Tegelaste vahetut omavahelist suhtlust on üsna vähe ja elu tõusud, mõõnad, emotsioonid jutustab autor ladusalt lahti läbi nende mõtete.

Päris palju vürtsi annavad huumor ning iroonia mistahes olukordades, muutes need vahel lausa koomiliselt jaburateks. Jätkub detailset pikantsustki, mis ei lähe aga labaseks. Lugu on ühtaegu kerglaselt värvikas kui tõsine, samas ka realistlik ja ajatu. Seebiooperlik, nagu autor ise romaani iseloomustas. 

Raamat oli minu jaoks hästi loetav ja näis sisult kaasaegsemana, kui oleksin arvanud. Kohati tekkisid küll tegevuses venimise momendid, kuid autori sõnaosavuse abil said need ületatud. Muidugi terendas ees uudishimu teada, millega see pikk novela ükskord lõpeb. Lugedes tundus, nagu vaataksin vana kunagi nähtud filmi. Sisuga seoses on kaanekujundus otse kümnesse, samuti pealkiri!

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"