Julian Fellowes "Belgravia"


Julian Fellowes "Belgravia"
Varrak 2018, tõlge Lauri Vahtre, 383 lk.
13/2023

Raamatu autor Julian Fellowes on ühe mu lemmikseriaali "Dowton Abbey" stsenarist. "Belgravia" teleseriaalist olen näinud vaid paari esimest osa, edasi polnud aega, siis unustasin järele vaadata või polnud jälle aega. Nii jäigi. Avastades, et raamat on juba mõned aastad tagasi ilmunud, ulatasin sellele käe.

On 15. juuni õhtu aastal 1815. Richmondi hertsoginna korraldab oma Brüsseli majas suurejoonelise balli Inglismaa kõrgseltskonnale. Ülevalt piduliku meeleolu purustab teade Napoleon Bonaparte`i vägede lähenemisest. Ball jääb viimaseks paljudele tantsupõrandal keerutavatele härradele. Järgmisel päeval toimub Waterloo lahing. See õhtu muudab jäädavalt noore ja kauni ballikülalise Sophia Trenchardi elu. Möödub 25 aastat. Trenchardid elavad Londoni moodsas ja nooblis Belgravia linnajaos. Minevik aga ei kao kuhugi, tuletades end ikka meelde...

"Dowton Abbeyga" seoses olid ootused romaani suhtes kõrged. Pettuma ei pidanud sugugi. Klassikaline lugu, kus teemadeks oma ajastu piirangutega maailma erinevates seisustes inimeste suhted, kombed, saladused, intriigid, vaesus, rikkus, võim, keelatud armastus, romantika. Hästi joonistusid välja tegelaste karakterid, nii heas kui halvas oma inimlike omadustega ja mitte ainult must-valgetes toonides. Ja lõpp, kus kõik lahenes täiuslikult, vast isegi liiga täiuslikult, poleks teistsugune saanudki olla. Väga meeldis romaani ladus kulgemine, sellesse pikitud tabav iroonia ning muidugi suurepärane tõlge. Ajatult filmilik lugu, mida oli mõnus nautida. 

Lugedes tekkis huvi autorist rohkem teada ja üllatuseks endale avastasin, et Julian Fellowes oli sümpaatse lord Kilwillie osatäitja teleseriaalis "Oru valitseja". Eesti keeles on temalt veel ilmunud "Lõpetamata minevik", mida mõtlen samuti kunagi lugeda.

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"