Isabel Allende "Fortuna tütar"

 
Isabel Allende "Fortuna tütar"
Suur Eesti Raamatuklubi 2004, tõlge Klaarika Kaldjärv, 405 lk.
36/2023

Selle romantilise ja seiklusliku romaani tegevus toimub 19. sajandi keskpaigas. Isabel Allende kangelannad on ajalooliste olude, tavade ning kommete taustal julgelt isepäised. Nii ka Eliza Sommers. Eliza kasvab leidlapsena üles Tšiilis Valparaisoses oma kasuvanemate  majas kauni vaatega Vaiksele ookeanile. Teda kasvatatakse inglisepäraselt, ümbritsemas hoolimine ja armastus. Elizale meeldib valmistada maitsvaid roogasid, tegeleda taimedega ning avastada indiaanlannast mama Fresia abil nende võlujõudu. Ta on õnnelik tütarlaps.

Siis see juhtubki. Armastuse jonn. See on üks väga kange tõbi. Kindlasti jättis ta mõnel selgel ööl akna lahti ja see puges talle uneajal sisse. Selle vastu loitsu ei ole. Eliza Sommersi ning Joaquin Andieta vahel puhkeb armastus esimesest silmapilgust. Noored varjavad oma suhet, sest see ei leiaks perede heakskiitu.

Californias avastatakse kulda ja uudis sellest jõuab Tšiilisse. Tormijooksuga liigutakse sinna, sest kes ees, see mees. Rikkaks saamise ahvatlus on suur. Kullapalavik haarab ka Joaquini, sest ta teab, et see on ainus võimalus varandust hankida ning Elizat kosida. Eliza põgeneb kodust, et kallimale järgneda, reisides salaja purjeka trümmis. Kuid kestvast reisist saab tüdruku jaoks hullumeelne ellujäämisretk. Õnneks leiab ta teekonnal sõpru. Lõpuks jõutakse tõotatud maale, kus valitsevad aga ahnus, vägivald, prostitutsioon, ebainimlikud olud. Ent tegelastega on armastus, sõprus, vaprus...

Romaani lugedes panid kaasa elama hästi kujuteldavad raskused, mis osalistel üle tuli elada. Muidugi oli lõpp mingist hetkest etteaimatav, kuid sümpaatsete tegelaste ponnistused õnne nimel liigutasid. Huvitav oli jälgida neid ideaalide otsingutest tegeliku reaalsuseni, kus varasemad seisukohad ümber hinnati. Mõnikord võib midagi väga väärtuslikku leida ilma otsimata. Haarav ja hästi optimistlik lugu. 

Wikipedia andmetel oli raamat originaalis ilmumise aastal 1999 maailmas suurima läbimüügiga raamatute hulgas teisel kohal. 

🐾

 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"