Jojo Moyes "Armastatu viimane kiri"


Rahva Raamat 2021, tõlge Raili Lass, 496 lk.
35/2023

Aastal 2003 otsib ajakirjanik Ellie Hawoth ajalehearhiivist ideid oma uue loo jaoks. Niiviisi igasuguseid pabereid ja väljalõikeid sirvides leiab ta ühest mapist kirja, mis kirjutatud 60ndatel aastatel. Kirjas palub keegi mees oma armastatut, et too jätaks abikaasa maha. See aastatatagune armulugu painab Elliet. Ta otsustab ammustest armastajatest kirjutada artikli, lootes päästa oma karjääri, mis madalseisus. Algavad Ellie otsingud mineviku kultuurkihis, et teada, mis palju aastaid tagasi armastajatest sai. Seejuures mõtiskleb ta oma suhte tuleviku üle.

Aastal 1960 ärkab haiglas Jennifer Stirling. Naine ei mäleta midagi traagilisest autoavariist, milles rängalt viga sai. Jennifer ei tunne ära oma abikaasat ega tea, kes ta isegi on, tundes end võõrana oma kodus. Kuni leiab kirja, mis aastakümnete pärast satub Ellie kätte. Keegi B palub Jenniferil jätta maha oma abikaasa. Tasapisi hakkab naisele meenuma mees, keda armastades oli ta valmis kõigega riskima...

Armastuslugu lahutatud mehe ja abielunaise vahel tundus algul olevat üsna tavaline salasuhe, ei midagi erilist ning läbi pea käis mõte, kas autor ikka suudab mind köita raamatu lõpuni. Edasi süvenedes kerkis silme ette elav pilt 60ndate aastate perekonna- ja seltsielust rikaste ja ilusate Inglismaa ringkondades. Raamitsetud elustiil, esiplaanil edukus ning väline sära, kus naine pigem aksessuaar, peresiseselt talutakse üksteist hambad ristis, lahutus on aga sobimatu. Sellises õhustikus arenenud heitlikku ja tundelist lugu oli tegelikult täiega haarav lugeda. See polnud tonaalsuselt magus, päris palju oli mõrusid ning kibedaid hetki, elulisust, dramaatilisust, muidugi ka romantikat. Sinna juurde veel autori ladus väljendus süžee keerdkäikudega. Mingil hetkel tekkis küll aimdus edasise suhtes, aga meeldiv oli ridade vahel märgata puuduvat infokillukest ning olla loo arengus tegelastest sammukese ees. Kui alguses suhtusin armastajate omavahelisse suhtesse väikese skepsisega, siis lugedes hakkasin nende tõsistesse tunnetesse uskuma. Mulle meeldis väga!

🐾






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"