Sofie Sarenbrant "Puhka rahus"


Sofie Sarenbrant "Puhka rahus"
Pegasus 2023, tõlge Allar Sooneste, 283 lk.
33/2023

Loosivõidu raamat Kirjastuselt Pegasus, aitäh!

Jaapanipärase spaahotelli Yasuragi Hasseludden pesuruumist leitakse varahommikul meelemärkuseta tuntud näitlejanna Susanna Tamm, kes põeb diabeeti. Näib, et seisundi põhjuseks on terviserike. Vaid päev hiljem avastatakse ühest numbritoast surnud vanapaar Wallinid. Tundub, et eakate ja haigete vanurite surmas ei ole ka midagi vägivaldset. Juba varsti leitakse soojast välibasseinist veel üks hukkunu, pangadirektor Stefan Antonsson. Nüüd on lihtsalt kokkusattumusteks surmasid liiga palju. Asjaolud näivad kahtlastena. Pealegi võivad surmad omavahel seotud olla. Juhtumeid hakkab uurima Noca politseijaoskonna juhtivinspektor, tarmukas ja pühendunud Emma Sköld...

Tegevuse kulg romaanis on pigem rahulikumat laadi, kui mitme mõrvaga loo kohta nii öelda saab. Veriseid episoode ja üksikasju peaaegu pole, põnevuski avaldub talitsetud moel ning tõeliselt pinevaks kisub alles lõpuosas, kus selgub kogu tõde. Minu arvates jääb romaan stiililt klassikalise krimiraamatu ja krimisugemetega dramaatilise loo vahele, sest juurdlusega seoses ilmneb asjaosaliste keerukas eraeluline pool, andes sisule psühholoogilisust ning usutavat elulisust. See oli haaravamgi kui kuritegude uurimine. Autori ladus väljendus köitis. Samas võis raamatu rahulikult kõrvale panna, taas jätkates polnud ununenud või segi läinud tegelased ega lugu ise. Romaan on Rootsis menuka Emma Sköldi sarja esimese osa. Uurija Emma jättis ametnikust uurijana ja inimesena sümpaatse mulje ning loodan, et järgmised tema lood ka eesti keelde ümber pannakse. Loeksin meeleldi edasi nii arengutest Emma eraelus kui väljakutsetest uute juhtumite näol. 

Sofie Sarenbrant on üks Rootsi armastatumaid kirjanikke, kes tunnistati Rootsi aasta krimikirjanduse auhinna vääriliseks 2019., 2020. ja 2022. aastal.

PS Raamatu pealkirjaks oleks paremini passinud "Puhake rahus"...

🐾







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"