Ruth Rendell "Silmale ilus vaadata"


Eesti Raamat 2022, tõlge Sirje Keevallik, 312 lk.
44/2023

Seni loetud Ruth Rendelli (alias Barbara Vine) teosed on olnud minu jaoks kõrgem klass. Nüüd taas autor oma headuses. Raamat kätkeb endas kolme inimese lugu, keda saatus ühendab.

Teddy kasvas peres, kel katus pea kohal ning toit laual, kuid puudub üksteisest hoolimine ja armastus. Teddyst saab eraklik noormees, kel puudub empaatiavõime, kuid andeka puusepana naudib ta ainult ilu ning kaunite esemete valmistamist. 

Francine`i vapustas tema lapsepõlves toimunud ema mõrv. Aja möödudes ja sellest toibudes saab Francine`ist noor naine, keda rõhub kasuema liialt suur, lausa kinnisideena mõjuv kaitstus, mis ei jäta talle vähimatki privaatsust ega võimalust otsustusi teha. Francine ihkab olla iseseisev ning vaba oma valikutes.

Harriet abiellus ilma armastuseta rikka ja vanema mehega. Abikaasa eemal viibides kasutab naine aega lõbutsemiseks erinevate meistrimeestega, keda ajutistele töödele palkab. Harriet huvitub vaid iseendast ja kehalistest naudingutest.

Tegelaste karakterid olid minu arvates hästi usutavad, justkui reaalsed. Juba raamatu alguses, nendega tuttavaks saades, tekkis  ärevus, kuidas ja millistel asjaoludel nende lood edaspidi põimuma hakkavad. Ühtpidi tundsin tegelastele kaasa, isegi mõista püüdsin neid, aga teistpidi mõtlesin, oh issand... Tegevus kulges mõõdetult, kuid see-eest kirjelduste poolest detailselt ja haaravalt. Psühholoogiline pinge aina keris lehekülgi keerates. Mingil hetkel hakkasin oma mõtetes paluma võimalust õiglasele lõpplahendusele ... ja selle ma sain. Mõistagi on pealkirjal ning kaanekujundusel samuti tähendus.

Päris masendav, aga meisterlikult kirjutatud ja väga põnev romaan. Hea materjal filmiks, kui seda juba tehtud pole.

Jaan Martinsoni krimiraamatute 2022. aasta edetabelis sai romaan kõrge teise koha. Nõustun täiega!

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

Jostein Gaarder "Sofie maailm"