Alide Dahlberg "Väike Mai"






Alide Dahlberg "Väike Mai"
Eesti Raamat 1983, pildid Aleksander Pilar ja Aleksander Koemets, 24 lk.
57/2023

Autori loomingust on erinevatele põlvkondadele hästi teada lastelaulu "Mutionu pidu" sõnad. 

Selles raamatus on luulelugu nelja-aastasest Maist, kes igati viks ja viisakas tüdrukuke, oma ema silmatera. Aga Mai ei söö leiba, nõuab hoopis saia suhkruga. Ei aita jutt leiva kasulikkusest, meelitamine ega hirmutamine. Hoopis Mai kasv jääb kängu ja iga päevaga kahaneb piiga aina pisemaks, mitte ei sirgu nagu naabrite Märt ning Mall. Varsti satub pisike kogemata toast välja. Nüüd hakkab juhtuma, sest nii rott kui varesepojad ihkavad vaid pöidlapikkust Maikest endale maiuspalaks. Õnneks pesitseb ligiduses üks päkapikk...

Luuletuses on koolieeliku jaoks mõistetavad mängulised riimid, lihtne väljendus ja nunnud pildid. Kuna trükikiri suurtähtedes, saab esimese kirjaoskuse omandanud raamatukoi lugu ise lugeda. Kasvatuslik iva samuti ridades. Vast annab lugedes tervisliku toitumise teemal ka arutleda. Muidugi ei tohi last sööma sundida, veel vähem hirmutada. 

Kujutlen, kui palju pakkus raamatuke lugemis- ja vaatamisrõõmu esmailmumisel 1949. aastal. Tore ja poliitikavaba lugu oma aja kohta. Nostalgiline lugemine tänapäeval. 

PS Oma lapsepõlvest mäletan, kui hästi maitses võileib suhkruga. Lemmik oli moosisai külma piimaga!

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"