Artur I. Erich "Enne äikest"


Artur I. Erich "Enne äikest"
Canopus 2007, 223 lk. 
59/2023

Juba mõnda aega olen mõelnud uuesti lugeda romaanitsüklit "Äikese varjud", mille neli raamatut nägid ilmavalgust kirjanikest sõbrataride Ira Lemberi ja Erika Esopi ühisloominguna. Pseudonüümina kasutasid nad oma isade eesnimesid - Artur Erich. Erika Esopi lahkudes kirjutas Ira Lember veel neli raamatut Artur I. Erichi nime all. Nende hulgas ka selle loo, mis sarjas tegelikult sisult esimene. 

Astusin taas lugedes 19. sajandisse, mil ühe perekonna lugu muinasjutulise alguse sai.

Pärnu kandi rannaküla jõukas meremees Jaagup Ramm toob endale kaugelt lõunamaa saarelt naiseks tõmmu kaunitari Mayday. Nooriku kohanemine rannaeluga on keeruline. Kuidas ta ka ei püüaks, siis külarahvale jäävad uustulnuka eksootiline ilu ja kombed võõraks, tekitades hoopiski ebausku. Paarile sünnivad lapsed. Aeg möödub ning edasi jutustab lugu Jaagupi ja Mayday tütrest Maidest. Südist neiust saab seltsidaam Pärnus. Seljataha jääb lapsepõlv kodukülas, mis teda mõtetes siiski saadab. Ees ootab tulevik, mida see toob?

Väga meeldis mulle see raamat, ühtaegu nii realistlik kui romantiline, oma ajastu hõnguline. Sümpaatsete tegelaste käekäik liigutas ja pani kaasa elama. Usun, et romaanist leiaks sarnasusi millise tahes eesti pere looga. Ilus keel ja väljendus paitasid lugemisel mõtteid. Mõnusalt rahulik suveraamat, mille järgmisi osi ka ajapikku uuesti nautida tahan.

🐾



 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"