Walter Mosley "Saatan sinises seelikus"

 


Walter Mosley "Saatan sinises seelikus"
Delfi Meedia; Eesti Raamat 2023, tõlge Mari Vaba, 255 lk.
66/2023

No nii, saatan ja veel sinises seelikus. Tegelikult oleks romaani pealkirjaks paremini passinud "Saatan sinises kleidis". Tõe huvides nimetan, et kolm korda mainitakse loos kõnealuse isiku sinist kleiti, üks kord sama värvi seelikut.

On aasta 1948 Los Angeleses, raske sõjajärgne aeg. Sõjast naasnud Easy Rawlins vallandatakse lennukitehasest, sest ta keeldub kummardamast oma valget ülemust. Ka sõda ise on jätnud mehe hinge sügava trauma. Ainuke pide ruineeritud Easy jaoks on tema kodu, millest ilmajäämise oht eksisteerib reaalselt, kui laenumaksed jäävad tasumata. Easy võtab sõbra mahitusel ja sunnitult vastu tööotsa ebasümpaatselt valgelt härrasmehelt DeWitt Albrightilt. Tal tuleb leida kahtlase kuulsusega valgenahaline kaunitar Daphne Monet. See osutub aga keeruliseks, asetades Easy enda elu korduvalt ohtu...

Lugemist alustades kujutlesin raamatut märulifilmina, sest sündmustik soosis seda minu jaoks igati. Jätkus vägivalda, muidugi laipasid, alandamist, reetmist, korruptsiooni, mis kõik tundus räigelt realistlik. Kogu loo vältel oli segadust, kes "hea", kes "paha", värvikad tegelased kuulusid mingitesse kahtlastesse kategooriatesse ja oh seda kurjust, mis nende sees oli. Lugedes ning kaasa elades tekkis endalgi kõhedus, sest inimsuhtluses kehtisid piltlikult öeldes hundiseadused, inimelul puudus väärtus ja enda päästmine toimus üle laipade. Püstolid paukusid, vahedad noad torkasid või olid relvad nähtaval käeulatuses. Kõige juures oli tempo mõõdukas ja sisu hästi jälgitav. Rõhuvalt läbisid lugu troostitud rassismi ilmingud, mustanahaliste õigusetus, see mida nad pidid läbi elama.

Tavaliselt pole ma märulistseenide austaja, aga siin meeldis autori pingelisemate hetkede serveering, mis ei ületanud taluvuse piire, jäädes maitsekaks, kui nii võib öelda. Kuigi raamat ei kuulu Maalehe krimisarjas mu lemmikute hulka, haaras see täiega olles põnev lugemine. Kui alguses suhtusin ka Easysse üsna umbusklikult, mõtlen nüüd, et huvitav oleks tema lugusid veel lugeda.

Romaan on esimene osa Walter Mosleyle tunnustust toonud detektiiv Easy Rawlinsi sarjast, mis kuulub Bill Clintoni lemmiklektüüri hulka.

PS Raamatu järgi valmis Ameerikas 1995. aastal film "Devil in a Blue Dress", sama pealkirja kandis ka 1990. aastal originaalis ilmunud romaan. 

🐾




 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"