Elizabeth Jane Howard "Valguse aastad"


Elizabeth Jane Howard "Valguse aastad"
Varrak 2020, tõlge Ann Alari, 520 lk.
74/2023

Cazalet`perekonna kroonika koosneb originaalis viiest osast. Nüüd, mil teine osa perekonnaloost samuti eesti keeles ilmnud, "julgesin" raamatu lugemiseks ette võtta. Muidugi lootuses kroonika kõiki osi edaspidi tõlgituna lugeda.  

Perekonnasaaga saab alguse 1937. aastal Londonis, andes põhjaliku ülevaate inglise kesklassi elust, mida varjutab rahutu poliitiline olukord Euroopas, tegelaste sõjaohu tajumine, ka valmisolek halvimaks. Loo keskmes on kolm venda: Hugh, Edward ja Rupert oma peredega. Suve saabudes kandub tegevus maale Sussexi krahvkonda, nende vanemate loodud lapsepõlvekodusse. Home Place on koht, kus vennad veedavad pühi ning suvepuhkusi koos naiste, laste ja külalistega. 

Näiliselt ilusa ja asise elu pealispinna alt kooruvad tasahilju pereliikmete isiklikud mured, ebakindlus, hirmud, millest jutustatakse läbi kõigi osaliste, alates lastest kuni teenijateni välja. Teemaks ka teenijarahva peost suhu elamine ning unistused. Mõtelda, et keskmiselt rikas daam kulutas kolmele allahindlusega kleidile ühe hetkega toatüdruku aastapalga. Samas oli see, mille kõigega naine, olenemata ühiskondlikust staatusest, tolleaegses maailmas hakkama pidi saama, imetlust väärt. Olgugi oma aja konservatiivsetes raamides oli romaanis soojust, hoolivust ja armastust nagu eluski. 

Mulle meeldis loo mõtisklevalt rahulik kulg. Kuigi puudusid üllatavad asjaolud ning keerdkäigud, köitsid autori üksikasjalikkus sisus ja tegelaste käekäik, millele kaasa elasin. Mõtetes kangastusid kujutluspildikesed, mis tekitasid tahtmise aina edasi lugeda. Romaan oli minu jaoks väga paeluv lugemine, meenutades üht mu lemmikut John Galsworthy" Forsyte`ide saagat" ajaliselt hilisemas variandis.

Kiitus Ann Alarile suurepärase tõlke ja Britt Urbla Kellerile pilkupüüdva kaanekujunduse eest!

PS Perekroonika kirjutas autor Elizabeth Jane Howard (1923-2014) peamiselt mälestuste põhjal oma suguvõsast. BBC poolt on raamatute põhjal valminud menukas teleseriaal.

🐾


 



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"