Jaan Rannap "Seitseteist tundi plahvatuseni"


Eesti Raamat 1975, kaanekujundus Endel Palmiste, pildid Olev Soans, 104 lk.
72/2023

Koduraamatukogu riiulilt selline leid. Arvan, et raamat jäi kunagi lugemata pealkirja ja kaanekujunduse pärast. Sõjaga seonduvat kirjandust ning filme toona jätkus ja minu lemmikud need polnud. Nüüd olin loo ilmumise ajast palju aastaid julgemaks saanud ja ette ta võtsin. Etteruttavalt olgu öeldud, et plahvatust ei toimunud, sõjast polnud juttugi. 

Raamatu tegevus toimub 60-aastatel. Tegelasteks väikese maakooli 7. klassi õpilased, niisiis teismelised, peamiselt poisid, kes oma uimase loomuga õpetajatele parajaks peavaluks. Koolis muidugi õpitakse, täidetakse tüütuid ülesandeid, aidatakse õppimises mahajäänud kaaslast, ka klaaritakse omavahelisi suhteid. Pärast kooli ehitatakse raketti, treenitakse muskleid, valmistatakse mitmel meetodil spikreid, aidatakse vanemaid. Kogu aeg käib vilgas tegevus ja juhtub midagi, nii koolis kui mujal.

Uimasuse märke ma tegelaste puhul ei täheldanud, sest nupp nokkis neil igal sammul, mõttelaiskus puudus täielikult ja pingutusi eesmärkide nimel ei peljatud. Olemasolevate lihtsate vahenditega püüti oma elu maksimaalselt huvitavaks teha. Alati ei läinud kõik plaanipäraselt, aga see-eest saadi kogemuse võrra targemaks. Väga meeldisid mulle poiste lapselik siirus ja head kavatsused. Igas jutus oli "vitamiin", mis ka tänapäeval sada protsenti kehtib. 

Minu jaoks oli see lahe ja huumorikas raamat headuselt võrreldav teiste Jaan Rannapi populaarsete lugudega. Oma aja poliitilist meelsust oli väga vähesel määral. Tänapäeva teismelistele sobiks ehk ilmestama rubriiki "Laste elu Nõukogude Eestis".

PS Pühendusega raamatu sain komsomoli astumise puhul koolist kingiks. Komsomol ehk Üleliiduline Leninlik Kommunistlik Noorsooühing oli nõukaajal noorte organisatsioon, kuhu enamik kooliõpilasi alates 14. eluaastast kuulus. Kuidas keegi asja võttis, aga tol ajal tegutseti koos selle raames, korraldati üritusi, käidi ekskursioonidel jne. Kui palju poliitiliselt punast tooni tegelikult selle juures oli, sõltus vist koolist ja eestvedajatest.

🐾

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"