Jukka Viikilä "Akvarellid Engeli linnast"


Post Factum 2017, tõlge Kai Aareleid, 207 lk.
73/2023

Eelmisel suvel (2022) vaatasin kodukandi Kernu mõisas Harjumaal etendust "Engeli tellised", kus  peategelaseks Helsingi linnaarhitekt Johan Carl Ludwig Engel. Engelit peetakse ka Kernu mõisahoone projekteerijaks. Lavastus oli muidugi fiktsioon sel teemal, kuid  Ott Sepp Engeli rollis ja etendus Kernu mõisa küüni miljöös meeldisid nii väga, et mõjutasid mind romaani kuulsast linnaehitajast lugema.

Vene keiser Aleksander I otsustab 1816. aasta kevadel, et Turu linna suurpõlengu järel saab Soome suurvürstiriigi pealinnaks Helsingi. Kaljusele rannikule, meretuulte ja pakase meeltevalda peab kerkima ajastu ideaalidele vastav uusklassitsistlik tulevikulinn. Varem Revalis ja Turus karjääri alustanud sakslasest Johan Carl Ludwig Engelist (1778-1840) saab Helsingi linnaarhitekt. Romaan kätkeb tema fiktiivset päevaraamatut aastatest 1816-1840. Sissekannetes kajastuvad erinevate suurehitiste: senatihoone, ülikooli, toomkiriku jne ning tänavatevõrgu projekteerimise ja rajamisega seotud asjaolud, isikliku elu murelik pool: rahanappus, võlad, abikaasa Charlotte igatsus oma kodumaa järgi, armastatud tütar, kelle nõrgale tervisele Soome kliima sobimatult niiske ning karm. Engel lubab Charlottele, et kuue aasta pärast on kõik valmis aimamata, et Helsingi linnast saab tema elutöö, mis kestab palju kauem... 

Romaani nukras mõtlikkuses peegeldusid härra Engelile osaks saanud pinged ja äng, mida rohkem kui aupaistet või kuulsusesära. Helsingis tundis ta end pigem vangina, ihates olla vaba. Hingelt loomingulise natuuriga Engel oli pühendunud ja kirglik, samas tundlik ning tagasihoidlik. Suurmehe ego sel suurte mõtete ja tegudega mehel puudus. 

Mulle meeldisid väga lüüriline, õhuliselt kerge väljendus, ilmekad nüansid, meeleolud. Tundes loo jahedat hingust polnud keeruline end mõtetes sobitada tolle aja põhjamiselt kargesse olustikku. Kurvatooniline, aga väga hea raamat.

Helsingit külastades silman romaanist tuttavaid hooneid, rajatisi ja mõtlen nende loojale.

PS Raamat pälvis 2016. aastal Soome ilukirjanduse kõrgeima tunnustuse, Finlandia preemia. 

🐾




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"