Sybille Schrödter "Õed kogu eluks"


Sybille Schrödter "Õed kogu eluks"
Vesta 2021, tõlge Piret Pääsuke, 472 lk.
84/2023

Mu nõrkuseks on raamatud, milles perekonnalugude kulgemine ajas mineviku ja tänapäeva vahel. Lugedes loodan leida ka ajaloosugemeid ja mälupildikesi ajastust, mis viiksid veidikeseks olevikureaalsusest välja. 

Jõuluaeg 1919 on Dannebergi rummikoja patriarhi perekonnas kurb. Esimeses maailmasõjas langes pere ainus poeg. Arutatakse, kuidas ja kes ühel päeval rummiäri üle võtab ning edasi arendama hakkab. Härra Dannebergi jaoks pole mõeldav, et seda teeks naisterahvas, keegi tema neljast tütrest. Õed, kes üksteisest küll erinevad, tahavad aga elada kaasaegsemate arusaamade järgi, tehes ise oma valikuid, puudutab see siis rummimaja juhtimist, abielu kellegagi või midagi muud. Ees seisavad heitlikud suhted, hulk karme saatuselööke, pinnale tulevad perekonnasaladused...

Romaani tegevus toimub kahe maailmasõja vahelisel pingelisel ajal, tunda on poliitika ja majanduslike olude mõju. Parajat tõelähedust annavad looga põimuvad taustasündmused: valimised piirialal Taani või Saksa osaks jäämise otsustamisel, Hispaania gripi pandeemiaga kaasnev traagika, majanduskriis, natsismi võim teise maailmasõja eel ning suur sõda ise. Keskmes naiste õigused või õigemini õigusetus. Paraku elavad loo tegelased niisuguses ühiskonnas ja sellest lugu jutustabki. Iga neist valmis oma õnne nimel võitlema. 

Sugugi mitte ideaalsete tegelaste isiklikke arusaamu, tundeid, ka inimlikke nõrkusi oli vahel keerukas mõista, kuid see tegigi minu arvates lugemise köitvaks. Ajastut arvestades võinuks loo kangelannad olla pehmeloomulised, kangelased aga tugevad isiksused, tegelikult oli vastupidi. Mainimata ei saa jätta nende sarnasust tänapäeva lihast ja luust inimestele. Meeldis, et haaravat keeruliste suhetega perekonnaromaani sai nautida rahulikult mekkides, sest tegevus ei tõtanud. Autori sõnul on raamatule oodata järge, mis räägib tegelaste elust pärast sõja lõppemist. 

🐾



 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"