Stella Gibbons "Musta Masenduse talu"


Stella Gibbons "Musta Masenduse talu"
Eesti Raamat 2023, tõlge Piret Lemetti, 303 lk
88/2023

Raamatu autorit Stella Gibbonsit (1902-1989) on nimetatud 20. sajandi Jane Austeniks, kes üks mu lemmikklassikuid. Oodatult kohtasin romaanis austenlikult sarmikat, enesekindlat, sirge seljaga ja arukat kangelannat, kes oma aja mõtteviisist sammukese ees. 

Aastal 1932 originaalis esmailmunud romaani tegevus toimub Inglismaal. 19-aastaselt orvuks jäänud Flora Poste peab otsustama, mida oma eluga peale hakata. Pärandina saadud väike sissetulek võimaldab vaid pudi-padi, kuid mitte reaalselt elatust. Tööle asumine ei tule kõne alla, samuti sõbratari juurde Londonisse elama jäämine. Ka ei anna kirjavahetus erinevate sugulastega muid võimalusi ja nii läheb Flora Sussexi kaugemaisse soppi nõo juurde Musta Masenduse tallu. Oma nime õigustades pakub see omamoodi perekonna vangla, mida valitseb vana tädi Ada neiule salapära ning põnevust. Nähes talus valitsevat segadust ja korralagedust otsustab tarmukas Flora kohe korda looma hakata. Alustada tuleb tal aga kummalise talupere tundma õppimisega... 

Romaani algus kulges minu jaoks veidi takerduvalt, aga varsti haakusid mõtted sisuga ja lugemine läks ludinal. Musta huumoriga vürtsitatud oma aja maaelu pilamine Austeni stiilis meeldis mulle. Karakterid olid värvikad, seda peab ütlema. Veidralt paranoilises seltskonnas ise pikemalt peatuda poleks tahtnud, aga lugedes südi Flora naksakusele kaasa elada oli täitsa tore. Samuti paelusid tabavalt kaunid lühikesesd looduskirjeldused.

Lugu pani muigama ja mõtlema ka. Sarnaseid iroonilise absurdiga momente esineb tänapäevalgi. Pealkirjast ning tumedavõitu kaanekujundusest ei maksa  heituda, sest tegelikult on raamat optimistlik ja sobib hästi sügiskaamose eiramiseks. 

🐾


 



 






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"