Fannie Flagg "Praetud rohelised tomatid Whistle Stopi kohvikus"


Fannie Flagg "Praetud rohelised tomatid Whistle Stopi kohvikus"
Vesta/Ühinenud Ajakirjad  2022, tõlge Riina Jesmin, 367 lk
106/2023

Taas läbi aegade kulgev ja paljude tegelastega köitev romaan.

On kahekskümnendate aastate keskpaik. 48-aastane Evelyn vaevleb keskeakriisis ja mõtleb sügavalt, mida endaga peale hakata. Pühapäeviti sõidab ta abikaasaga Roositerrassi hooldekodusse, kus mees külastab oma ema. Samal ajal pakub Evelynile hooldekodu külaliste salongis seltsi 80-aastane elurõõmus Ninny. Naised sõbrunevad maiustusi nautides ja eakas daam jutustab Evelynile oma noorpõlvest Alabamas Whistle Stopi väikelinnas, kus tema vennanaine Idgie koos oma sõbra Ruthiga kohvikut pidas. 

Ninny meenutused Idgie ja Ruthi suhtest on kui järjejutt. Minevikust tuleb lagedale igasugu koomilisi seiku, mis värvikate karakteritega pereliikmete ja linnaelanikega toimunud, samuti eluga kaasas käivat paratamatust ja traagikat.

See on muhedalt soe lugu sõprusest, armastusest, vananemisest. Hinge kosutasid sümpaatse Ninny lihtne elutarkus ja otsatu hoolimine. Hea, kui endal on ka kusagil selline elurõõmust pakatav vanadaam, kelle lugusid ja nõuandeid kuulata. Tegu küll ilukirjandusliku romaaniga, aga oli, mida kõrva taha panna. Positiivne ja teraapiline lugemine. Mulle väga meeldis, aga pikalt ei pajata, soovitan endal lugeda!

🐾



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mika Keränen "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas"

Minu lugemise aasta 2023

C. K. McDonnell "Kummalised sõnumid"